Aparatul de preparat pâine

Aparatul de preparat pâine

Deşi procesul obţinerii pâinii este unul mare consumator de timp şi energie, de abia în ultimii 10 ani au pătruns în gospodăriile europene aparatele de preparat pâine. Acestea ne asigură zilnic o pâine proaspătă şi sănătoasă, lipsită de amelioratori. De asemenea ne scapă de grija procurării cotidiene a pâinii, lucru de obicei mai dificil înaintea sărbătorilor. Să trecem în revistă principalele caracteristici bine de avut în vedere la achiziţionarea maşinilor de pâine:

  1. Capacitatea maximă, între 450 şi 1800 grame
  2. Grade de rumenire
  3. Puterea rezistenţei de încălzire, între 450 şi 1800 W
  4. Numărul de programe, între 8 şi 19
  5. Temporizator pentru pornire întârziată
  6. Menţinere la cald
  7. Protecţie la întreruperea curentului electric
  8. Aparate de preparat pâine cu cuvă dublă
  9. Pâine colţuroasă sau rotundă
  10. Pâine rapidă
  11. Pâine integrală
  12. Adăugare ingrediente suplimentare
  13. Meniu intuitiv, utilizare ergonomică
  14. Palete de frământare retractabile
  15. Cuvă cu interior ceramic sau teflonat
  16. Accesorii suplimentare
  17. Bine de ştiut

Capacitatea maximă, între 450 şi 1800 grame

De regulă este reglabilă în trei trepte. De exemplu o maşină cu capacitatea maximă de 1000 grame poate fi folosită pentru prepararea unor pâini cu greutatea de 500, 750 sau 1000 gr. Chiar dacă vă este suficientă o pâine mai mică, este bine să luaţi în calcul achiziţionarea unui aparat de capacitate maximă mai mare în cazul în care veţi dori să-l folosiţi şi în alte scopuri, ca de exemplu prepararea aluatului pentru prăjituri, prepararea gemului etc. De altfel cel mai des întâlnit regret al posesorilor de aparate de preparat pâine este faptul că nu au ales un model de capacitate mai mare.

Deşi oferta pieţei este relativ largă, ea se reduce drastic când ne uităm la aparate mai mari de 0,9-1 kg. Pe piaţa românească de electrocasnice cel mai mare cuptor de pâine este Unold 68511 Backmeister Extra (de max. 1,8 kg – cel mai mare model care se fabrică la ora actuală), urmată de cele de 1,5 kg din gama Moulinex, modelele Home Bread Baguette OW610131 şi Bread of the World OW611831. Ceva mai mici, dar peste 1 kg mai sunt şi aparatele de făcut pâine Gorenje BM1400E (1,350 kg) şi Unold Backmeister Skala (1,2 kg).

aparate de pâine de capacitate mare

Dacă însă consumaţi puţină pâine sau aveţi spaţiu disponibil limitat în bucătărie, există aparate de făcut pâine de construcţie compactă, de capacitate mai mică. Puteţi alege dintre modelele Panasonic SD-ZB2502BXE (cu capacitatea de 600 gr), DeLonghi BDM750W (750 gr), Rohnson R 294 (600-900 gr) sau Heinner Bread Express 950. Cel mai compact aparat de acest fel din lume este Zojirushi BB-HAC10, cu capacitatea de numai 450 grame. Nu ştiu dacă se poate cumpăra o versiune destinată pieţei europene (adică cu alimentare la tensiunea de 220 V) dar puteţi întreba la Yum Asia, reprezentantul pentru Europa al Zojirushi, unul din cei mai importanţi producători de aparate electrocasnice mici de bucătărie din Japonia.

Grade de rumenire

Majoritatea aparatelor de preparat pâine existente pe piaţă permit reglarea gradului de rumenire dorit, de regulă în trei trepte ale culorii crustei (deschis/mediu/închis), excepţie fiind unele modele din gama celor mai ieftine.

Puterea rezistenţei de încălzire, între 450 şi 1800 W

Puterea aparatului de preparat pâine variază în primul rând cu capacitatea acestuia, dar şi cu preţul lui. Aparatele mai sofisticate şi deci mai scumpe au întotdeauna şi puterea termică instalată mai mare. Nu vă speriaţi însă, cantitatea totală de energie consumată pentru prepararea unui kilogram de pâine este identică, indiferent că aparatul are 500 sau 1500 de waţi. Rezistenţa electrică funcţionează intermitent doar pe durata ciclului de coacere, iar termostatul o decuplează imediat ce s-a atins temperatura optimă. Valoarea consumului total de energie electrică pentru obţinerea unui kg de pâine este până în 20 de bani, deci nu va influenţa vizibil factura de curent nici dacă aparatul este folosit zilnic. Consumul este mult inferior unui cuptor electric folosit în acelaşi scop, iar cel pe gaz nici nu merită luat în discuţie din cauza eficienţei scăzute.

Numărul de programe, între 8 şi 19

Variază de la aparat la aparat şi depinde şi de accesoriile suplimentare cu care sunt dotate unele modele mai scumpe (de exemplu tăviţe pentru baghete sau tăviţe pentru specialităţi plate). În afara programelor pentru prepararea diverselor tipuri de pâine, mai există şi programe de preparat aluat pentru torturi şi prăjituri, pizza, paste făinoase, pentru fiert gem etc. Următoarea listă este pur orientativă privind programele cu care pot fi dotate aparatele de preparat pâine:

  • pâine de bază – pentru pâine albă din făină de grâu
  • pâine integrală – la utilizarea făinii integrale
  • pâine franţuzească – pâine albă franţuzească tradiţională, de formă alveolară
  • pâine dulce – pâine cu zahăr, lapte etc.
  • pâine de sandviş – pentru chifle albe şi moi
  • pâine fără gluten
  • pâine fără sare
  • pâine rapidă
  • lipie/turte – pentru turte cu mijlocul moale, ca lipiile turceşti, excelente pentru sandvişuri
  • baghete – pentru baghete şi pâini de mici dimensiuni cu crustă crocantă
  • ciabatta – sortiment italienesc cu miez pufos şi aerat, perfect pentru sandvişuri
  • grisine – specialităţi lungi, subţiri şi uscate
  • brioşe – cu zahăr, de o consistenţă uşoară
  • coacere suplimentară
  • creştere aluat – frământare şi creştere aluat, fără coacere
  • paste făinoase – program pentru frământarea aluaturilor necrescute
  • tort/prăjitură – pentru pregătirea aluaturilor cu praf de copt
  • gem/dulceaţă
  • fierbere orez – facilitate foarte populară la aparatele de pe piaţa asiatică

programele aparatelor de pâine

Temporizator pentru pornire întârziată

În funcţie de aparat, unele permit setarea unui interval de timp de până la 10 ore, altele până la 24. Este o funcţie utilă dacă dorim să ne aştepte pâinea proaspătă şi caldă dimineaţa la trezire sau seara când ajungem acasă. La setarea orei de pornire aparatul ţine cont de durata preparării reţetei alese, prin urmare noi trebuie să introducem doar ora la care dorim ca ea să fie finalizată. Se recomandă a nu se utiliza această funcţie la prepararea reţetelor care necesită ingrediente proaspete, care se pot strica, precum ouă, lapte proaspăt etc.

Menţinere la cald

După ce pâinea este gata, această funcţie permite menţinerea ei caldă pentru un interval de timp de până la o oră, dacă se doreşte. Poate fi utilă în combinaţie cu pornirea temporizată, menţinând pâinea caldă dacă intervine ceva neprevăzut şi ajungem acasă mai târziu. Nu se pot seta durate mai mari de o oră pentru a nu produce uscarea pâinii.

Protecţie la întreruperea curentului electric

În cazul unei pene de curent, majoritatea aparatelor dispun de o protecţie de până la 7-10 minute. Dacă în acest interval de timp se reia alimentarea cu energie electrică, aparatul va continua prepararea pâinii. În caz că întreruperea alimentării este mai lungă, reţeta este compromisă.

Aparate de preparat pâine cu cuvă dublă

Aparatele de capacitate mai mare au de regulă o cuvă mai lungă prevăzută cu două palete pentru frământarea aluatului. O inovaţie interesantă cu care vin câteva modele este dotarea lor pe lângă cuva mare şi cu două cuve mici, câte una pentru fiecare paletă. Aceasta ne permite să preparăm în locul unei pâini de să zicem 1,5 kg, două pâini mai mici, de 0,75 kg dar cu compoziţie diferită. Acest lucru este deosebit de util familiilor în care unii membri consumă pâine fără sare, aparatul putând prepara concomitent o pâine fără sare şi una normală, cu sare, pentru restul familiei. La fel dacă este vorba despre pâine fără gluten sau pur şi simplu dorim să preparăm două pâini cu compoziţie diferită. Exemplu de aparat de pâine cu cuvă dublă: Unold 68511 Backmeister Extra.

aparate de pâine cu cuvă dublă, preparând două pâini concomitent

Pâine colţuroasă sau rotundă

Toate aparatele de preparare a pâinii de pe piaţă au cuva de formă pătrată sau, dacă sunt de capacitate mai mare, dreptunghiulară. Forma colţuroasă este utilă în etapa de frământare a aluatului, împiedicându-l să adere la paletă şi să se învârtă cu totul. Dacă însă preferăm pâinea de formă rotundă, există un aparat care ştie să o facă. Este vorba despre Tefal OW 4001, aparat care este livrat cu două cuve, una clasică şi una cilindrică pentru o superbă pâine rotundă.

aparate de pâine cu 2 cuve, una clasica şi una rotundă

Pâine rapidă

Unele aparate dispun de un program rapid, capabil să prepare o pâine standard în maxim o oră, faţă de cele 3-4 ore cât durează în mod normal. Este posibil ca pâinea rapidă să nu fie la fel de reuşită ca cea normală, dar este o soluţie pentru situaţii neprevăzute, ca de exemplu când avem oaspeţi neaşteptaţi la masă.

Pâine integrală

La prepararea pâinii din făină integrală trebuie să ţinem cont de faptul că aluatul din această făină este puţin mai tare decât cel din făină albă, solicitând mai intens partea mecanică a aparatului. Dacă suntem preocupaţi de sănătatea noastră şi dorim să consumăm pâine integrală, va trebui să alegem un aparat mai solid. De regulă este suficient dacă ne asigurăm că în lista de programe cu care este echipat aparatul, se regăseşte şi programul pentru pâine integrală (whole wheat), caz în care puterea motorului şi robusteţea mecanismului de frământare sunt proiectate să facă faţă solicitării suplimentare.

Adăugare ingrediente suplimentare

Unele aparate sunt prevăzute cu un indicator luminos şi/sau sonor care ne atenţionează când a sosit momentul în care putem adăuga ingredientele suplimentare necesare în unele reţete mai sofisticate de pâine, cozonaci sau alte produse de panificaţie: seminţe, nuci, mac, fructe uscate, măsline, ceapă, bacon, brânză, ciocolată, plante condimentare şi aromatice etc.

Aparatele mai noi au din construcţie un modul care se ocupă de adăugarea automată a ingredientelor suplimentare la momentul optim, fără a fi nevoie de intervenţia noastră. Câteva exemple de asemenea aparate de preparat pâine sunt:

Meniu intuitiv, utilizare ergonomică

Dacă persoana care va utiliza aparatul de preparat pâine este mai în vârstă sau mai atehnică şi se împacă mai greu cu comenzile digitale şi setările multiple, trebuie să avem în vedere alegerea unui aparat cât mai simplu de utilizat, cu tastele şi comenzile organizate cât mai ergonomic. Probabil cele mai reuşite din acest punct de vedere sunt cuptoarele de pâine Philips, aparate elegante, cu butoane mari, intuitiv inscripţionate şi aranjate de la stânga spre dreaptă în ordinea logică de introducere a comenzilor necesare.

aparate de pâine cu meniu intuitiv, uşor de folosit

Palete de frământare retractabile

În funcţie de capacitate, aparatele de preparat pâine sunt dotate cu una sau două palete pentru amestecarea ingredientelor şi frământarea aluatului. La scoaterea pâinii din cuvă aceste palete ori rămân ataşate de cuvă, ori sunt înfipte în coaja pâinii, de unde se extrag simplu cu un mic cârlig din dotarea aparatului sau cu o linguriţă etc. În ambele cazuri în urma lor va rămâne o gaură în coajă. Pentru a obţine o pâine de o formă perfectă, fără urmele lăsate de palete, putem opta pentru un aparat prevăzut cu palete retractabile. Deocamdată singurul model dotat cu această tehnologie este Morphy Richards 48319 Premium Plus Breadmaker, dar pe viitor este de aşteptat ca majoritatea aparatelor de pe piaţă să fie construite astfel.

Cuvă cu interior ceramic sau teflonat

Deşi pentru multă vreme teflonul s-a considerat a fi un material sigur pentru uz alimentar, de câţiva ani se ştie că nu întotdeauna este aşa, la temperaturi de peste 200 de grade putând elimina substanţe periculoase. Din acest motiv au început să apară tot mai multe ustensile de bucătărie la care suprafaţa antiaderentă este realizată dintr-un strat ceramic în loc de teflon.

Interiorul cuvei maşinilor de preparat pâine este şi el acoperit cu un strat antiaderent teflonat. Deocamdată singurul model cu strat ceramic este Beem Multi-Back Topclass, produs de către compania germană BEEM. La ora actuală nu se găseşte pe piaţa românească de electrocasnice.

O explicaţie a lipsei alternativei ceramice la teflon în cazul cuptoarelor electrice de pâine ţine şi de temperatura de funcţionare a acestora. La momentul final al coacerii temperatura din interiorul unei pâini este între 80-100 de grade Celsius, în funcţie de reţeta folosită şi gradul de rumenire ales. Deci sub jumătate din temperatura la care teflonul poate deveni periculos. De aceea abundă în tigăi cu acoperire ceramică (unde temperatura de prăjire poate trece de 200 de grade) dar sunt rare aparatele de preparat pâine cu interior ceramic.

Accesorii suplimentare

Toate aparatele de preparat pâine vin cu unele accesorii standard, de genul linguri şi cupe gradate pentru dozarea corectă a ingredientelor, cârlig pentru extragerea paletelor din coaja pâinii, 2-3 modele de padele, carte sau CD cu reţete ş.a.m.d.

Aparatele mai sofisticate includ pe lângă acestea şi unele suplimentare, ca de exemplu în gama Moulinex, modelele Moulinex Home Bread Baguette OW610131 şi Moulinex Bread of the World OW611831 sunt diferenţiate în principal prin existenţa sau nu a tăviţelor pentru preparate plate (turte, lipii), a celor pentru baghete, grisine şi multe alte specialităţi.

accesorii aparate de pâine pentru prepare specialităţi de panificaţie

Un aparat care se diferenţiază de toate celelalte este Unold Backmeister Scale. Acesta are încorporat în capacul aparatului un cântar de bucătărie digital pentru măsurarea cantităţilor de până la 3 kg cu acurateţe de 2 gr, foarte util dacă sunteţi o persoană căruia îi place să experimenteze miile de reţete de pâine existente pe internet.

Bine de ştiut

Pentru ca aparatul de preparat pâine să ne fie alături cât mai mult timp, este importantă respectarea instrucţiunilor de întreţinere din cartea tehnică a aparatului. Nu este nimic complicat sau solicitant, este vorba de lucruri simple dar importante. Una din ele ar fi modul de curăţare a cuvei aparatului, unde pentru a proteja suprafaţa antiaderentă, vom evita folosirea bureţilor abrazivi sau a obiectelor metalice. Dacă este nevoie cuva se va pune la înmuiat, pentru înlăturarea cât mai uşoară a eventualelor urme rămase.

Dacă se respectă reţetele cu care este furnizat aparatul, pâinea va ieşi perfect din prima încercare. Este preferabil să dăm frâu liber creativităţii doar după ce ne-am obişnuit deja cu funcţionarea maşinii. O problemă de care se lovesc unii utilizatori este ca uneori pâinea să nu iasă perfect chiar dacă se respectă întocmai reţeta. În asemenea cazuri de vină sunt ingredientele, cel mai probabil drojdia. Dacă producătorul aparatului vă recomandă să utilizaţi drojdie uscată, încercaţi şi cu drojdie proaspătă. Sau invers, după cum este cazul.


Ştiaţi că…

  • Primele aparate de preparare casnică automatizată a pâinii au fost produse de japonezii de la Matsushita Electric Industrial Co. (actualmente Panasonic) în anul 1986. Zece ani mai târziu au devenit populare în Marea Britanie, Australia, SUA şi treptat şi în Europa.
  • Pâinea este una din cele mai vechi alimente preparate de om, dovezile arheologice din Europa indicând o vechime de 30.000 de ani.
  • Germania produce cea mai mare varietate de produse de panificaţie din lume, peste 300 de varietăţi de pâine şi 1000 de feluri de alte produse de panificaţie. Germanii folosesc toate tipurile de pâine: din grâu, secară, orz, secară albă, ovăz, sorg, porumb, orez şi făina de cartofi.
  • Importanţa pâinii depăşeşte graniţele alimentare, fiind şi politică, culturală şi religioasă. Este, alături de vin, un simbol religios iar „Tatăl nostru”, cea mai populară rugăciune, cuprinde şi versurile „Pâinea noastră cea de toate zilele/Dă-ne-o nouă astăzi”.
  • În Egiptul antic infecţiile erau tratate cu pâine mucegăită, aceasta ţinând loc de antibiotice.
  • Prima pâine feliată şi ambalată mecanic a fost comercializată în data de 7 iulie 1928, tehnologia fiind creată de Otto Frederick Rohwedder.
Facebooktwitter
Powered by WordPress