Aparatele de ras electrice

Aparate electrice de ras, de barbierit

Aparatele de ras au devenit populare în ultimi şi în România. Ele nu mai sunt un lux raportat la veniturile noastre şi tot mai multe persoane realizează avantajele bărbieritului electric. Toate aparatele de ras electrice permit bărbieritul uscat, iar asta ne scuteşte de necesitatea înmuierii prealabile a bărbii în apă caldă şi spumă de ras, ceea ce ia timp şi nici nu este întotdeauna la îndemână. În caz de urgenţă, cu un aparat electric ne putem rade şi în maşină în drum spre serviciu sau spre o întâlnire.

Din păcate internetul românesc abundă de articole-spam cu titluri de genul cel mai bun aparat de ras, urmat de câteva rânduri de text sec şi recomandarea de a cumpăra anume aparate, întotdeauna cele mai scumpe, pentru că ele ar fi cele mai bune. În general articolele intitulate „cel mai bun…” sunt mincinoase, pentru că ele nu ţin cont de nevoile cumpărătorului. Nu contează cât de lungă este lista de specificaţii sau cât de mare-i preţul, dacă aparatul nu face bine (sau nu face deloc) exact lucrul de care avem cea mai mare nevoie. Când vorbim despre aparatele de ras electrice, acest aspect este mai valabil decât oriunde altundeva. Obiceiurile fiecăruia din noi diferă şi mai ales pielea fiecăruia este diferită. Ceea ce pentru cineva poate merge perfect, altcuiva îi poate provoca iritaţii teribile. De aceea nu există un răspuns simplu, de genul ăsta-i cel mai bun, cumpără-l.

În cele ce urmează vom discuta despre cum alegem un aparat electric de ras, care sunt caracteristicile acestora şi cât de importante sunt ele la cumpărare. Este un subiect complex, cu multe detalii a căror importanţă o vom realiza de abia când ne vom lovim de ele.

  1. Aparatul de ras electric: sită vs. discuri
  2. Bărbierit umed şi uscat
  3. Trimmer încorporat pentru păr mai lung
  4. Aparate de ras cu acumulator sau cu cablu
  5. Tip acumulatori şi timpul de încărcare
  6. Indicator stare baterie
  7. Aparat de bărbierit lavabil sau cu autocurăţare
  8. Cele mai bune mărci de aparate de ras electrice
  9. Alte detalii bine de ştiut

Aparatul de ras electric: sită vs. discuri

Ce alegem, un aparat de ras cu sită sau cu discuri rotative? Este o temă eternă de dezbateri pe forumurile din întreaga lume. Unii au ajuns la concluzia că au nevoie de ambele: aparatul cu discuri pentru bărbierit pe faţă şi bărbie, iar aparatul cu sită pentru zona gâtului şi obraji. Dar nu-i nevoie să exagerăm, un singur aparat este suficient, important este să-l alegem pe cel mai potrivit corpului personal.

În tabelul comparativ de mai jos găsiţi diferenţele dintre cele două tipuri de aparate de ras electrice, cele cu lame rotative şi cele cu sită plus lamă oscilantă. Unele dintre caracteristici sunt foarte importante pentru alegerea corectă a aparatului de ras.

aparate electrice de barbierit rotative si cu folie

Lame rotative (cu discuri) Sită (folie, grătar) şi lame oscilante
Frecvenţa de utilizare
Aparatul de ras cu discuri taie foarte bine şi firele mai lungi de păr, prin urmare poate fi utilizat la intervale neregulate, de până la câteva zile sau chiar o săptămână (depinde şi de persoană). Nu taie prea bine firele mai lungi de păr, motiv pentru care aparatele de ras cu sită sunt recomandate mai mult persoanelor care se bărbieresc zilnic.
Tipul de păr
Capul de ras rotativ se descurcă excelent cu firele de păr mai groase şi/sau care cresc în direcţii haotice. Capul de ras cu sită rade cel mai eficient firele de păr fin, mai subţire, care cresc în mod ordonat în aceeaşi direcţie.
Urmărirea suprafeţelor curbe ale feţei
Capetele de bărbierit rotative sunt pivotante independent şi se mulează foarte bine şi pe suprafeţele de piele rotunjite, cum ar fi de exemplu bărbia. Capetele de ras cu sită sunt drepte. Chiar dacă ele pot culisa stânga-dreapta pe suprafeţe înclinate, nu se mulează deloc pe suprafeţele curbe, doar pe cele plane.
Întreţinerea aparatului de ras
Aparatele de ras cu discuri rotative nu necesită întreţinere frecventă, putând fi curăţate odată la câteva utilizări (dacă le utilizăm pentru bărbierit uscat). Aparatele de ras cu sită trebuie obligatoriu curăţate după fiecare folosire, în schimb curăţarea este mai simplă (nesemnificativ mai simplă, depinde şi de model).
Fineţea bărbieritului
Despre aparatele de ras cu capete rotative se spune că nu rad la fel de fin ca cele cu folie. Totuşi diferenţa este greu sesizabilă şi depinde mai mult de calitatea aparatului decât de tipul său. Statistic, comparativ cu aparatele rotative, un număr mai mare de aparate de ras cu sită oferă un bărbierit fin, foarte aproape de piele. Pentru aceasta aparatul de ras se va folosi în sens contrar creşterii firelor de păr.
Precizia contururilor, dacă ne bărbierim cu modele
Cu capetele de ras rotunde este mai dificil de urmărit un contur exact dacă dorim să lăsăm suprafeţe nebărbierite. Precizia este ceva mai bună la aparatele cu 1-2 lame rotative şi mai slabă la cele cu 3 sau mai multe lame. Capetele de ras liniare pot urmări mult mai precis o linie de demarcaţie între suprafaţa bărbierită şi cea nebărbierită. Totuşi precizia scade odată cu creşterea numărului de site ale capului de ras.
Nivelul zgomotului
Aparatele de ras cu cap rotativ sunt de regulă mai silenţioase. Nivelul zgomotului este mai mare în cazul aparatelor de ras cu sită.
Modul de folosire
Bărbierirea cu un aparat de ras cu cap rotativ se face prin mişcări circulare ale aparatului pe suprafaţa pielii. Aparatul de ras cu sită se deplasează pe piele cu mişcări liniare, similare cu cele ale lamelor de ras.

De reţinut că indiferent care tip de aparat de ras l-am ales, rotativ sau cu sită, pielea feţei are nevoie de 3-4 săptămâni pentru a se obişnui cu noua modalitate de bărbierire. Orice concluzii trase înainte de trecerea perioadei de adaptare a pielii se pot dovedi a fi pripite.

La ora actuală în România cea mai bogată ofertă de aparate de ras electrice se găseşte la eMag, urmat de Adevărul Shop (inclusiv rezerve pentru aparate de ras) şi Flanco.

Bărbierit umed şi uscat

Toate aparatele de ras electrice bărbieresc uscat, dar unele pot bărbieri şi umed, cu apă şi spumă de ras. Bărbieritul uscat a cucerit lumea prin simplitate şi viteză, putând fi făcut oricând, oriunde. Este alegerea perfectă pentru majoritatea bărbaţilor.

Persoanelor cu piele sensibilă li se recomandă să apeleze la bărbieritul umed pentru a reduce probabilitatea iritării pielii. Aparatele care rad şi umed sunt aparate etanşe, rezistente la apă, care pot fi folosite chiar şi sub duş sau în cadă. Acestea sunt bineînţeles mai scumpe decât aparatele care rad numai uscat, dar nu exagerat de scumpe. De exemplu AquaTouch Philips AT890 este un aparat de ras umed şi uscat cu referinţe deosebit de bune din partea utilizatorilor (peste 1000 de comentarii cu notă maximă pe Amazon UK) şi are un preţ accesibil, între 400 şi 500 lei.

Atenţie, un aparat de ras lavabil nu este echivalent cu un aparat pentru bărbierit umed, ci este doar un aparat ale cărui lame după folosire pot fi spălate sub un jet de apă.

Trimmer încorporat pentru păr mai lung

Multe aparate de ras au încorporat şi mică lamă de tuns rabatabilă sau extensibilă pentru tăiat părul. Este foarte practică pentru demarcarea unor linii drepte, scurtarea perciunilor, eliminarea unor fire de păr rebele etc.

Alte aparate au un accesoriu de tuns detaşabil, care se montează în locul capului de bărbierire. Acesta la rândul său are pieptene distanţor reglabil pentru diferite înălţimi, realizând integral funcţiile unui aparat de tuns barba.

Aparate de ras cu acumulator sau cu cablu

În ziua de azi marea majoritate a aparatelor de ras sunt cu acumulatori. Unele modele, cele de voiaj, pot fi cu baterii normale AA (numite şi R6) sau acumulatori standard AA ori cu încărcare prin port USB (de la laptop, încărcătorul telefonului etc.). În ofertele magazinelor de electrocasnice mai există doar puţine modele de aparate de ras cu cablu, numai în gama celor mai ieftine (însă cu nimic mai proaste decât celelalte).

Cablul de alimentare limitează extrem de mult modul în care putem folosi aparatul de ras, fiind nevoiţi să dispunem de o priză lângă o oglindă. Aparatele de acest fel bărbieresc numai uscat, nu sunt lavabile şi nici portabile, funcţionarea lor depinzând de existenţa unei prize. Cablul de alimentare este scurt, pentru a nu fi tentaţi să-l băgăm în priză în cameră şi să-l folosim în baie, expunându-ne pericolului electrocutării. Dacă avem în baie, lângă oglindă, o priză, aceasta ar trebui să fie o priză specială pentru aparatul de ras, de mică putere şi cu protecţia contra electrocutării.

Pe de altă parte multe dintre aparatele de ras cu acumulatori pot funcţiona şi alimentate de la priză, în cazul în care am rămas cu bateria descărcată. Excepţie cele cu radere umedă, care din motive de siguranţă a utilizatorului de regulă nu permit funcţionarea cu alimentare prin cablu. Însă punând la încărcat aparatul pentru câteva minute, obţinem o autonomie suficientă pentru o utilizare.

Tip acumulatori şi timpul de încărcare

Majoritatea aparatelor de ras electrice din zilele noastre sunt cu acumulatori Li-ion. Mai există însă pe piaţă şi modele vechi, cu acumulatori Ni-Mh sau Ni-Cd. Diferenţa dintre ele este dată de autonomia de funcţionare (mai mare pentru Li-ion) şi timpul de încărcare. Un aparat de ras cu acumulator Li-ion modern se încarcă complet în maxim o oră, în timp ce acumulatoarele Ni-Mh sau Ni-Cd necesită 8 ore pentru încărcare.

Atenţie la timpul de încărcare, deoarece mai există în ofertele magazinelor de electrocasnice aparate de ras cu acumulator Li-ion de tip vechi, care se încarcă în 8-10 ore.

Indicator stare baterie

Indicatorul pentru starea bateriei este destul de important pentru a nu ne trezi cu aparatul descărcat când ne grăbim mai tare. Indicatorul poate avea diferite forme, de la un LED care îşi schimbă culoare din verde în roşu când este descărcat, până la un mic afişaj electronic care arată nivelul de încărcare în procente.

Aparat de bărbierit lavabil sau cu autocurăţare

Curăţarea aparatelor de ras este destul de simplă. Se rabatează capul de radere, se scutură părul adunat şi se curăţă cu o periuţă resturile rămase, eventual se şi suflă. Aparatele de ras lavabile permit spălarea capului de bărbierit sub un jet de apă. Poate fi mai comod, dar va trebui să lăsăm aparatul deschis pentru a se usca bine sau cel puţin să fim atenţi să nu rămână resturi ude între cuţite pentru că pot căpăta un miros neplăcut.

Aparatele de ras din gamele superioare pot avea în dotare un stand special de autocurăţare. După utilizare se aşează aparatul în suport şi acesta face automat curăţarea, uscarea, lubrifierea şi încărcarea aparatului de ras. Sistemul de autocurăţare are la bază un cartuş ci lichid de curăţare care se schimbă periodic.

Cele mai bune mărci de aparate de ras electrice

Philips domină piaţa la categoria aparatelor de ras cu discuri rotative. Pe segmentul aparatelor de ras cu sită flexibilă cele mai bune mărci sunt Braun, Panasonic şi Remington. A se evita chinezismele no-name, mai ales dacă acestea sunt comercializate de firme de teleshoping.

Alte detalii bine de ştiut

  • înainte de cumpărarea unui aparat de ras electric, poate fi utilă consultarea părerii celor care folosesc deja modelul de aparat ales. Pe eMag tot mai multe modele încep să aibă comentarii relevante, iar dacă doriţi şi mai multe, căutaţi pagina produsului de pe Amazon UK.
  • dintre aparatele de bărbierit cu discuri rotative, cele mai practice sunt cele cu 3 discuri, se adaptează mai bine conturului feţei. Modelele cu mai puţin de 3 discuri sunt aparate de ras de voiaj, iar cele cu mai mult de 3 discuri nu neapărat aduc un plus de performanţă, în schimb cu siguranţă aduc mai multă bătaie de cap la curăţare.
  • unele aparate de ras din gama premium au viteza de funcţionare reglabilă. Viteza mică este pentru un bărbierit mai delicat, pentru piele sensibilă, viteza normală pentru utilizare cotidiană şi viteza mare pentru bărbierit rapid, când ne grăbim. Totodată variază şi senzaţia de masaj oferită pielii. Exemplu: Philips S9711 are vitezele (nivele de intensitate, în cuvintele producătorului) de 1900, 2100 şi 2300 rotaţii/minut.
  • cu cât aparatul de ras este mai scump, cu atât lamele sale flexează în mai multe direcţii, în scopul este de a urmări mai bine contururile feţei. Însă pot fi şi momente în care prea multă libertate de mişcare a capului de ras ne incomodează, ca de exemplu când vrem să aplicăm mai multă presiune într-o zonă.
Facebooktwitter
Powered by WordPress