Recent am vorbit despre primii paşi făcuţi de Panasonic spre televiziunea Ultra HD. O veste bună pentru viitorul televiziunii UHDTV vine din partea organismului de reglementare în domeniu, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, abreviat ITU (International Telecommunication Union). Ingineri din toată lumea s-au întâlnit la sediul ITU din Geneva pentru a decide parametri standardului televiziunii de ultraînaltă definiţie. Definirea din timp a standardului de urmat este un lucru extrem de important când este vorba despre noi tehnologii audio-video de larg consum. Se evită astfel blocajele de genul luptei pentru supremaţie dintre HD-DVD şi BlueRay sau cele mai recente din domeniul televiziunii 3D.
Pe de altă parte, să nu ne aşteptăm la schimbări majore în viitorul apropiat. În etapele de cercetare-dezvoltare este nevoie de timp pentru a crea soluţii tehnice viabile, reproductibile la scară mare şi totodată accesibile publicului larg. Să nu uităm că standardul HDTV a fost adoptat în anii ’90 şi chiar dacă în ultimii ani a cunoscut o răspândire explozivă, încă nu a înlocuit în totalitate televiziunea de acum aproape un secol.
Actualul format de televiziune HD a fost adoptată cu două trepte calitative, respectiv:
- HD Ready – rezoluţia de 1280×720 pixeli, imaginea având aproape 1 megapixel
- Full HD – rezoluţia 1920×1080 pixeli, aproximativ 2 megapixeli sau pe scurt 2k
Formatul UHDTV va merge pe aceeaşi abordare, cu două nivele calitative:
- 4k – rezoluţia imaginii de 3840×2160 pixeli respectiv 8 megapixeli (de 4 ori mai mare decât actualul Full HD)
- 8k – rezoluţia imaginii de 7680×4320 pixeli respectiv 32 megapixeli (de 16 ori mai mare decât actualul Full HD)
Deci în versiunea de top, o imagine UHDTV va avea rezoluţia de 32 de megapixeli. Actualmente doar unele aparate foto profesioniste ajung la asemenea rezoluţii, iar când vorbim despre televiziune vorbim despre o succesiune de zeci de cadre pe secundă, ceea ce reprezintă o cantitate imensă de informaţie. Practic un minut de film la rezoluţie Ultra HD este echivalentul a 200 GB de date. Este uşor de înţeles de ce vor trece ani de zile până se vor depăşi toate dificultăţile tehnice inerente transmiterii a zeci sau sute de canale UHDTV.
Să nu uităm că televiziunea înseamnă în primul rând imagine, dar obligatoriu şi sunet. Chiar dacă la prima vedere se pare că eforturile se îndreaptă exclusiv spre partea vizuală, adevărul este că nici partea audio nu a fost ignorată. Sunetul de foarte înaltă definiţie va oferi o excelentă reproducere spaţială a efectelor sonore, folosind nu mai puţin de 22.2 canale, faţă de actualele sisteme 5.1 sau 7.1.
Sursa: comunicat de presă ITU
[…] mai degrabă un Ultra HD Ready. Pentru explicaţii mai detaliate, vedeţi articolul despre televiziunea de ultraînaltă definiţie.(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id)){return;} […]