Prezente de câţiva ani pe terasele din toată ţara, ventilatoarele cu pulverizator de apă au surprins plăcut pe toţi cei care au ajuns în raza lor de acţiune. Sunt cea mai eficientă metodă de a răcori atmosfera pe o suprafaţă limitată, în aer liber. Sunt superioare instalaţiilor de climatizare portabile, având şi costuri de exploatare mai reduse. Astăzi vorbim despre o versiune de mici dimensiuni, destinată utilizării în apartamente.
Până în prezent utilizarea ventilatoarelor cu pulverizarea apei era limitată la suprafeţe exterioare atât datorită dimensiunilor mai mari ale instalaţiei, cât şi a nevoii de a se afla într-un mediu aerisit pentru a se disipa umiditatea generată. Pentru uz interior existau doar ventilatoarele simple şi aparatele de aer condiţionat, dintre ele doar acestea din urmă reducând în mod real temperatura încăperii.
Înainte de a lua o decizie privind achiziţionarea unui astfel de aparat, vizitaţi pagina dedicată ventilatoarelor cu apă, pentru un ghid complet privind tipurile constructive, diferenţele dintre ele, respectiv avantajele şi dezavantajele fiecăruia.
Ventilatorul Sunpentown SF-1515W este primul care foloseşte în spaţii mici, închise, tehnologia reducerii temperaturii aerului prin pulverizarea apei. Pentru o mai eficientă utilizare a apei şi limitarea creşterii umidităţii interioare, ventilatorul este dotat cu atomizator ultrasonic de apă, în locul sistemului clasic bazat pe o pompă de înaltă presiune şi duze de pulverizare. Astfel rezervorul de apă cu capacitatea de 1,5 litri este de ajuns pentru un număr de până la 9 ore de pulverizare continuă, în timp ce la un ventilator tradiţional această cantitate era consumată în câteva minute.
Sunpentown SF-1515W poate fi folosit în trei moduri, fiecare din modulele componente putând funcţiona independent de celelalte:
- ventilator simplu de cameră
- umidificator, pornind doar unitatea de pulverizare cu ultrasunete
- ventilator cu pulverizator de apă, pentru crearea unei atmosfere plăcute pe caniculă.
Un număr de 7 butoane permite controlul funcţiilor din dotare, iar un ecran color ne afişează parametri setaţi. De asemenea ventilatorul poate fi controlat şi cu ajutorul telecomenzii din dotare, telecomandă alimentată cu două baterii AA (R6). Nivelul apei din rezervor poate fi urmărit printr-o fereastră transparentă în partea inferioară, fereastră iluminată în albastru când este pornită şi unitatea de pulverizare cu ultrasunete.
Ventilatorul are trei viteze de funcţionare:
- joasă, extrem de silenţioasă,
- medie, destul de silenţioasă chiar şi când dormim
- ridicată
În afară de asta mai dispune de următoarele funcţii:
- oscilaţie – interesant este că de fapt ventilatorul este fix, nu oscilează, ci se roteşte masca ventilatorului şi astfel aerul este dirijat spre diferite direcţii, ca şi când ar oscila
- temporizator, de până la 9 ore, pentru oprire să zicem spre dimineaţă, când oricum deja este mai răcoare
Ca şi moduri de funcţionare, în afara celor de bază mai sunt disponibile şi:
- normal: funcţionează constant la turaţia stabilita, cu sau fără pulverizator, cu sau fără temporizare
- natural: imită comportamentul natural al vântului, în rafale de diferite viteze. Practic ventilatorul va funcţiona câteva secunde la o viteză, câteva la alta, alternând inclusiv perioade de oprire totală.
- somn: ventilatorul va rula 30 de minute la viteza mare, 30 la viteză medie şi apoi va continua la viteză mică, în mod silenţios până dimineaţa sau până la oprire dacă aţi activat şi temporizatorul (unii cumpărători spun că în acest mod nu le-a funcţionat conform specificaţiilor fabricantului ci în cicluri de câte 30 de minute la fiecare viteză).
În timpul funcţionării ventilatorul cu pulverizare reduce temperatura aerului din faţa sa cu cel puţin 4-5 grade faţă cea din restul încăperii. Cel mai bine se simte acest lucru dacă stăm în faţa sa, la câţiva metri. Umiditatea din încăpere creşte cu aproximativ 2% pe oră, dar acest lucru nu reprezintă o problemă, mai ales dacă aerisim de 1-2 ori pe zi, cum ar fi normal de altfel. Poate fi o alternativă la un aparat de climatizare în cazul în care dorim doar puţină răcoare când stăm la birou de exemplu, nu neapărat să răcim o încăpere întreagă. Costurile de achiziţionare şi mai ales de exploatare sunt doar o fracţiune din cea a unei clime, evitând şi disconfortul generat de montarea unui aparat de climatizare. În sezonul de iarnă poate fi utilizat ca umidificator pentru creşterea confortului într-un anotimp cu aerul mai uscat.
Dimensiunile sunt: înălţime 76 cm, lăţime 40 cm, adâncime 19 cm. Cântăreşte 7,5 kg, dar pentru deplasare uşoară dispune de role. Este construit în China, ca de altfel majoritatea electrocasnicelor din zilele noastre, dar are este suficient de solid pentru preţul avut. Poate fi cumpărat de pe amazon.com sau de la hammacher.com