Viralul săptămânii pe YouTube este fără îndoială videoclipul prin care LG doreşte să scoată în evidenţă fidelitatea imaginilor reproduse de ecranele sale LCD cu tehnologie IPS. Primele ecrane LCD au fost create în anii 70 şi deşi reprezentau un mare pas înainte, comparativ cu ecranele tradiţionale cu tub aveau probleme la paleta de culori afişate, viteza de afişare şi mai ales unghiul de vizualizare. IPS este o soluţie tehnologică inventată în anii 90 care rezolvă toate aceste neajunsuri, oferind culori perfecte şi afişare rapidă din orice unghi al privitorului.
Una dintre cele mai simple modalităţi de diferenţiere a unui ecran LCD normal de unul IPS este privirea acestuia din lateral, de la unghiul maxim posibil. Un ecran LCD de tip vechi oferă imagine bună doar privit din faţă, perpendicular pe suprafaţa sa. Imaginea se degradează rapid odată cu deplasarea privitorului în lateral. Ecranul IPS se vede impecabil din orice unghi.
Deşi ar fi de dorit să avem pe piaţă numai ecrane LCD cu tehnologie IPS, o mulţime de televizoare, monitoare şi laptopuri din gamele ieftine au ecrane non-IPS, ceea ce reprezintă un mare minus pentru utilizator. Deşi diferenţa se poate observa rapid la pornirea aparatului sau la parcurgerea specificaţiilor tehnice, dacă cumpărătorul nu se documentează înainte de a achiziţiona ceva are mari şanse de a se alege cu un aparat inferior calitativ. Mai ales dacă principalul criteriu de alegere a aparatului este preţul cel mai mic, lucru foarte frecvent în România. La electronice şi electrocasnice de cele mai multe ori preţul şi calitatea produsului merg mână în mână. Chiar dacă un preţ mai mare nu garantează întotdeauna calitatea, este cel puţin la fel de adevărat că un preţ foarte mic înseamnă garantat un aparat slab atât constructiv cât şi ca dotări şi funcţii.
Cum ofertele sunt diverse şi pentru toate buzunarele, pentru a face alegerea optimă este important să ne documentăm înainte de a cumpăra ceva. Aici încercăm să contribuim şi noi cu o mână de ajutor prin materialele de pe site.