Un drum pe care pietrişul să ilumineze calea călătorului în miez de noapte este o imagine desprinsă din basmele copilăriei. Dar iată că ea poate deveni realitate, graţie unei companii canadiene. Pietrişul ornamental CORE Glow produs de către aceasta, după o expunere la lumină timp de numai 10-12 minute va emite lumină pentru până la 10-12 ore, adică practic o noapte întreagă.
Pietrişul este fabricat din răşini sintetice cu adaos de stronţiu aluminat, o substanţă fotoluminescentă care produce o luminozitate de peste 10 ori mai intensă decât tradiţionalul zinc sulfurat (ZnS) folosit de regulă ca material fosforescent. Lumina emisă este mai intensă la început, atenuându-se treptat în cele 12 ore. Poate avea culorile galben, galben-verzui, albastru, albastru-verzui, roşu, portocaliu sau alte variante produse la comandă. Din punct de vedere al dimensiunilor sunt disponibile următoarele variante:
- nisip de diverse granulaţii, de 2-4 mm, 4-6 mm şi 8-10 mm
- pietriş mărunt, de aproximativ 2,5 x 1,5 x 1 cm, 5 grame
- pietriş mare, de aprox. 5 x 4 x 1,5 cm, 15 grame
- alte dimensiuni la cerere.
Pietrişul fosforescent rezistă la apă, ultraviolete şi la presiuni de peste 40 de tone. Durata de viaţă este de peste 20 de ani, indiferent că este folosit ca pietriş sau este inclus ca agregat în betoane ornamentale. Deoarece preţul poate fi prea mare pentru realizarea întregii suprafeţe a drumului din pietriş fosforescent, poate fi folosit de exemplu pentru delimitarea marginilor acestuia sau alte marcaje vizibile pe timp de noapte, în zone lipsite de lumină artificială.
Gama aplicaţiilor posibile depinde doar de imaginaţia fiecăruia: ornament pentru acvarii, în piscine sau pentru delimitarea acestora, în fântâni arteziene, în ghivece cu flori sau în jurul plantelor ornamentale din grădină, încorporat în blatul de bucătărie ş.a.m.d. Sunt nenumărate locurile din casă sau din jurul acesteia, unde efectul fosforescent al pietricelelor poate crea o imagine feerică fără nici un consum de energie electrică. Să nu uităm însă că este vorba despre o lumină ambientală, care nu va putea înlocui lumina electrică acolo unde aceasta este necesară.
Un lucru demn de remarcat este tehnologia folosită de canadieni pentru construcţia de trotuare, drumuri sau alte suprafeţe acoperite cu pietriş. La noi în general se toarnă pietrişul peste pământ, se întinde şi gata. După prima ploaie jumătate din el se scufundă în noroi. Canadienii construiesc întâi o fundaţie a drumului după toate standardele din domeniu, respectiv compoziţia şi grosimea depinde integral de calitatea solului şi tonajul care va trebui suportat. Peste acest substrat se aplică o structură de timp fagure din material plastic reciclat – CORE Gravel, a cărei parte inferioară este închisă de o ţesătură sintetică rezistentă, permeabilă la apă. Peste această structură se întinde pietrişul, indiferent că este vorba despre pietriş normal sau fosforescent.
Un drum astfel construit va rezista zeci de ani fără a se scufunda în noroi, fără a se denivela şi totodată fără a reţine deloc apa în caz de precipitaţii, fiind total permeabil. Un alt avantaj al folosirii sistemelor de stabilizare al pietrişului este faptul că pe o astfel de suprafaţă se poate circula la fel de comod ca şi pe asfalt chiar şi în pantofi cu toc, care în mod normal s-ar afunda.
O tehnică similară se foloseşte şi la construirea drumurilor din pavaje de beton, atât de populare şi la noi în ultimii ani. Şi în cazul acestora se construieşte o fundaţie pe care se aplică un suport special din plastic reciclat. Aceasta va menţine dalele în poziţie plană, va prelua şi redistribui greutatea dar înainte de toate va prelua apa rezultată din precipitaţii. Prin spaţiul de câţiva milimetri dintre dale apa se va scurge imediat în această structură sintetică aflată sub nivelul drumului, de aici fiind preluată de canalele colectoare. Mai mult chiar, în caz de ploaie puternică cu suprasolicitarea canalelor de scurgere, această structură este capabilă să înmagazineze 20 de litri de apă pe metru pătrat, evitând astfel inundarea trotuarului. Pentru mai multe detalii şi imagini exemplificative vedeţi pagina despre CORE Paver. Un sistem similar, CORE deck, se foloseşte pentru podele exterioare din lemn.
Chiar dacă la suprafaţă arată la fel, în realitate tehnologia românească se află în urma celei occidentale şi când este vorba despre lucruri aparent banale, cum ar fi construirea unui trotuar, fie el de pietriş, fie din dale de beton amprentat. Cu puţin efort în plus s-ar putea construi trotuare care să reziste zeci de ani şi care în tot acest timp să preia pe neobservate apa precipitaţiilor, contribuind astfel la confortul pietonilor.
Ca să revenim în final la pietrişul fosforescent CORE glow, pentru mai multe detalii sau pentru achiziţionare, vizitaţi pagina producătorului, CORE SYSTEMS.