Ornarea curţii şi a exteriorului casei cu ocazia sărbătorilor de iarnă a devenit şi la noi un obicei tot mai popular. La asta au contribuit şi accesibilitatea şi diversitatea ornamentelor şi a luminilor ornamentale de origine chinezească care au inundat piaţa. Există însă şi soluţii mai ieftine şi mai ecologice pentru crearea unor ornamente de iarnă impresionante. Una dintre ele sunt globurile din gheaţă colorată.
Ideea este simplă, dar impactul vizual obţinut poate fi impresionant. Tot ce avem nevoie sunt câteva baloane, puţin colorant alimentar şi… apă. Plus condiţii meteorologice corespunzătoare, adică temperaturi exterioare negative.
Se umplu baloanele cu apă, se adaugă câteva picături de colorant alimentar şi se pun în zăpadă, la îngheţat. După ce apa a îngheţat se înlătură balonul de cauciuc, obţinându-se nişte globuri care par a fi din sticlă colorată. Acestea arată superb în contrast cu zăpada albă şi au o durată de viaţă limitată doar de încălzirea vremii exterioare. Dacă cumva a nins şi zăpada proaspătă le-a stricat luciul, este suficient să turnaţi pe ele puţină apă rece pentru dizolvarea zăpezii depuse şi globurile îşi recapătă strălucirea sticloasă iniţială.
Pentru obţinerea culorilor se foloseşte colorant alimentar, acesta găsindu-se în magazine la raionul cu esenţe. Pe cât posibil este indicat să ocolim coloranţii pe bază de alcool, deoarece aceştia reduc punctul de îngheţ al apei, necesitând temperaturi mai scăzute pentru solidificarea conţinutului baloanelor. Se poate încerca la fel de bine cu coloranţi naturali, aflaţi în gospodărie. De exemplu o superbă culoare roşie se poate obţine cu puţin suc de sfeclă roşie.
Cantitatea de colorant alimentar necesară variază în funcţie de volumul apei din balon şi intensitatea culorii pe care dorim să o obţinem. În principiu doza necesară poate fi între 15-20 de picături până la 50 de picături. În timpul îngheţării o parte a colorantului este posibil să se depună pe fundul balonului, dar acest lucru nu influenţează în mod deosebit efectul obţinut, lumina fiind reflectată de zăpada albă de dedesubt.
Câteva sfaturi utile pentru a evita să ne murdărim cu colorantul alimentar folosit:
- înainte de a începe operaţia propriu-zisă, faceţi câteva încercări de umplere a balonului cu apă rece, trăgând balonul gol peste ţeava bateriei din chiuvetă şi pornind încet apa.
- după ce v-aţi familiarizat cu tehnica umplerii şi legării balonului, putem trece la treabă
- primul pas este adăugarea colorantului alimentar în balonul gol. Niciodată nu vom încerca să adăugăm colorantul în balonul plin cu apă, deoarece presiunea apei va împiedica acest lucru.
- se umple încet balonul cu apă, până la dimensiunea dorită, cât un grapefruit sau mai mare.
- se leagă bine gâtul balonului
- baloanele pline se scot în aer liber şi se pun în zăpadă pentru a îngheţa. Zăpada pufoasă are rolul de a le susţine uniform, pentru a-şi păstra forma sferică până la solidificare. Nu se vor acoperi cu zăpadă, întrucât aceasta acţionează ca un izolator termic, încetinind îngheţarea.
- a doua sau a treia zi (depinde câte grade sub zero avem) dacă lichidul a îngheţat, putem înlătura baloanele de cauciuc şi expune unde dorim globurile de gheaţă.
- dacă folosiţi mănuşi, este preferabil ca acestea să fie negre, pentru a evita colorarea lor
- atenţie unde le prinde încălzirea vremii, ca după topire colorantul conţinut să nu ne creeze neplăceri.
Distracţie plăcută!
Sursa: http://queenvanna.wordpress.com