Hamburgerii au fost şi încă sunt foarte populari în România, chiar dacă în ultimii ani cei mai atenţi la calitatea alimentelor consumate au început să le evite. Şi pe bună dreptate. Cândva erau preparaţi din carne măcinată, acum însă sunt făcuţi din rondele de… ceva, cumpărate în stare congelată de la supermarket. Pe de o parte acum este mai simplu de preparat şi acasă, pe de alta, nu mai are aceleaşi calităţi nutriţionale de altădată. Dar se poate evita folosirea rondelelor congelate din comerţ, preparându-ne hamburgerul din carne măcinată proaspătă. Pentru asta avem nevoie de o mică presă, pentru producerea propriilor rondele de carne. Sunt multe modele de asemenea prese, cea prezentată mai jos ştie însă să facă şi ceva în plus: hamburgeri umpluţi.
Presa constă în trei piese. Cele două exterioare sunt conectate printr-o balama, iar o piesă intermediară se va intercala între ele doar la formarea primei jumătăţi a rondelei, pentru a crea golul necesar umpluturii.
Modul de utilizare este simplu: se pune o cantitate potrivită de carne măcinată pe fundul presei, se acoperă cu piesa intermediară şi se închide presa, apăsând cu putere câteva secunde. Se deschide, se înlătură piesa intermediară şi se umple jumătatea de rondelă formată. Apoi se acoperă cu un strat potrivit de carne măcinată şi se închide din nou presa, de data aceasta fără a mai folosi piesa intermediară. Şi am obţinut astfel primul hamburger umplut.
Pentru umplere putem folosi aproape orice ne trece prin cap, simplu sau în diverse combinaţii: brânză, ou, carne de pui, curcan sau oaie, caşcaval, şuncă, ciuperci, măsline, diverse legume, paste făinoase fierte ş.a.m.d. Putem completa cu smântână, unt, muştar sau diverse sosuri. Putem adăuga şi condimente. Singura limită este dată de propria imaginaţie şi de ce găsim disponibil în bucătărie.
Este bine să evităm exagerarea cantităţii de umplutură, pentru a asigura o bună sigilare a celor două bucăţi de carne. Dar nu-i nici o problemă dacă nu reuşim să obţinem o etanşare perfectă, rezultatul va fi oricum delicios.
Pentru a evita aderarea cărnii măcinate la suprafaţa interioară a presei, se recomandă ca carnea să fie rece. Există însă şi o altă soluţie, chiar mai sigură: folosirea foliei stretch de uz alimentar (folie pentru sandwichuri). Se aşează o bucată de folie pe partea inferioară a presei, se pune carnea şi se acoperă cu o altă bucată de folie. Se presează, se deschide presa, se înlătură folia superioară, se amplasează umplutura şi carnea măcinată de acoperire şi se pune acoperă din nou cu folie înaintea presării. Astfel putem manevra comod rondelele produse şi evităm aderarea acestora de interiorul presei.
Presa pentru hamburgeri poate fi spălată manual sau prin folosirea maşinii de spălat vase. Este fabricată din material plastic rezistent. Dimensiunile sunt de aproximativ 12×15 cm. Poate fi cumpărată de pe www.williams-sonoma.com (Stuffed Hamburger Press with Lifter).
În magazinele din România am văzut doar presă pentru hamburgeri simpli, fără umplutură. Poate fi cumpărată online de la Kitchen Shop. Chiar dacă nu este destinat pentru burgeri groşi, umpluţi, este suficient de înaltă pentru a încorpora ca şi umplutură ingrediente subţiri, ca de exemplu o felie de caşcaval.