CES 2012 – câteva observaţii

Consumer Electronics Show 2012

Ca în fiecare an din ultimele 4 decenii, la începutul lui ianuarie în Las Vegas se desfăşoară Consumer Electronics Show (CES), un târg internaţional la care sunt prezenţi toţi marii producători de electronice, cu excepţia Apple. De-a lungul anilor aici s-au prezentat în premieră numeroase produse care mai apoi au devenit de uz cotidian în casele noastre. Evenimentul a fost amplu prezentat de presă, de aceea în continuare nu doresc să comentez decât două aspecte.

Televizorul 3D, absentul ediţiei

Marele absent de la CES 2012 a fost televizorul 3D. Nu s-a mai aflat în centrul atenţiei ca la ultimele două ediţii, lipsind noutăţile semnificative în domeniu. Acest lucru este de înţeles până la urmă, fiind o tehnologie mai mult experimentală, la început de drum, aflată încă în faza de cercetare-dezvoltare. Deocamdată sunt mai multe soluţii tehnice care încearcă marea cu degetul, unele cu altele fără ochelari, cele cu ochelari fiind la rândul lor cu lentile active sau lentile pasive. Fiecare are avantajele şi dezavantajele proprii. Televizoarele 3D fără ochelari sunt deocamdată limitate la diagonale mici ale ecranului şi unghi de vizionare redus, tehnologia fiind potrivită mai mult pentru aplicaţii de genul telefoanelor, televizoarelor portabile şi alte mărunţişuri. Cealaltă variantă are dezavantajul ochelarilor care trebuie purtaţi pe ochi tot timpul vizionării şi care unora le provoacă migrene.

Un alt lucru care contribuie la succesul limitat al televizoarelor 3D este lipsa conţinutului. Există doar un număr redus de filme, ceva jocuri şi cam atât. Canale tv 3D sunt doar câteva în întreaga lume, şi acelea cu profil experimental. Pe scurt nu a sosit încă momentul achiziţionării unui televizor 3D. Este nevoie de timp ca tehnologia să se maturizeze, să se impună un standard tehnic şi să se producă suficient conţinut 3D pentru ca investiţia să devină justificată.

Alta este însă situaţia în cazul camerelor de filmat 3D, a căror gamă creşte de la o lună la alta. Dacă sunteţi în căutarea unei camere video şi aveţi în faţă un eveniment important, o nuntă, un botez, atunci merită să luaţi în considerare achiziţionarea unei astfel de camere. Un eveniment unic merită păstrat în cel mai avansat format tehnologic disponibil. De regulă camerele video 3D permit şi filmarea în format clasic, 2D, prin simpla apăsare a unui buton sau a selectării opţiunii corespunzătoare din meniul aparatului. Chiar dacă unele televizoare vor încorpora tehnologii de conversie 2D la 3D, calitatea obţinută nu va fi niciodată aceeaşi cu a materialului înregistrat nativ ca 3D.

Google visează la electrocasnice cu Android

Nu-i o noutate deosebită, toţi dezvoltatorii de sisteme de operare visau să-şi vadă produsul pe tot ce mişcă în lumea asta. Doar că asta nu s-a întâmplat, nici Microsoft nereuşind să intre pe acest segment deşi a avut câteva idei interesante. Lucru normal de altfel, pentru că nu este de ajuns să vrei, trebuie să îi convingi şi pe consumatori să îşi dorească acest lucru. Iar asta nu mai este aşa de simplu. Pe de o parte prezenţa sistemului de operare pe un produs trebuie să fie din plin justificat de beneficiile pe care acest lucru le aduce utilizatorului, pe de altă parte trebuie înlăturate temerile privind nesiguranţa unui aparat conectat într-o reţea şi accesibil de la distanţă. Ultimul lucru pe care şi-l doreşte cineva este să-şi descarce un antivirus pentru toaster sau să-i fie teamă că un hacker îi va prelua controlul asupra frigiderului şi îi va seta temperatura din congelator de la -19 la +40 de grade.

Odată cu creşterea diversităţii funcţiilor şi a complexităţii programelor încorporate în diferite electrocasnice, creşte şi costul şi complexitatea părţii electronice de comandă şi control. De la un anumit nivel devine rentabilă înlocuirea acesteia de un sistem de calcul dedicat, cu softul aferent. Însă deocamdată puţine aparate electrocasnice se aproprie de un asemenea nivel de complexitate. Există câteva modele de frigidere cu meniuri destul de bogate şi maşini de spălat cu mufă USB pentru a putea, cu ajutorul unui stick de memorie, actualiza lista de programe de spălare. Şi cam atât. Singurele produse casnice pe care sistemul de operare Android a reuşit să-şi dovedească utilitatea sunt televizoarele inteligente, dar această direcţie de dezvoltare era previzibilă deja de câţiva ani. Când însă vor reuşi sistemele de operare să-şi facă loc pe aparatele electrocasnice, vor avea ca efect o simplificare şi o ieftinire semnificativă a sistemelor de tip casă inteligentă, care actualmente costă de la câteva mii la zeci de mii de euro.

Ca fapt divers, una dintre principalele atracţii ale ediţiei din acest an a târgului a fost geamul cu sistem de operare (nu Android ci deocamdată unul dedicat) prezentat de Samsung. Este practic un ecran LCD full-HD transparent, cu control tactil şi alimentare parţial solară. Poate ţine loc de un geam normal, poate afişa imagini, programe tv, informaţii utile şi poate fi şi jaluzea virtuală. Sticla are transparenţă unidirecţională, deci dinspre exterior nu se vede prin ea şi nu se vede nici ce este afişat pe suprafaţa ei interioară. Este posibil ca produsul să intre în fabricaţie de serie. Până atunci însă îl putem admira în următoarea prezentare video:

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress