Una dintre cauzele accidentelor care implică aparatele de gătit alimente cu gaz (fie el natural sau de la butelie) este uitarea pe foc a mâncării. Conţinutul oalei ori dă în foc şi stinge flacăra, generând o acumulare de gaze fatală, ori se aprinde şi dă naştere unui incendiu ca-n filme. În cazurile fericite mâncarea din oală trece printr-un proces de carbonificare lentă, distrugând doar vasul de gătit şi afumând pereţii, mobilierul şi tot ce se mai află în încăpere sau în apartament, dacă uşa de la bucătărie a rămas deschisă.
Indiferent de situaţie, deznodământul este unul neplăcut. Cu atât mai interesant devine soluţia propusă de designerii Sushant Rajendra Darake, Arjun Raj Kumar şi Tawfik Manham. Aceştia au conceput un buton inteligent pentru aragaz. Pentru orice aragaz, indiferent cât este el de vechi.
Dispozitivul constă dintr-un ansamblu care cuprinde printre altele un afişaj electronic de tip e-ink, un temporizator programabil şi un servomotor, legate la un circuit electronic de comandă şi control. Toate acestea sunt integrate într-o construcţie compactă, care se poate monta în locul butoanelor existente ale aragazului, indiferent de marca, tipul sau vechimea acestuia.
La aprinderea flăcării, se setează intervalul de timp estimat a fi necesar preparării mâncării. Această setare este mai simplă chiar decât fixarea unui interval pe un ceas cu alarmă de bucătărie. Display-ul e-ink va afişa timpul rămas. La anumite intervale de timp nişte semnale sonore vor atrage atenţia utilizatorului asupra stadiului în care se află prepararea mâncării puse pe foc, iar la finalul intervalului de timp flacăra se va opri automat dacă gospodina a uitat între timp de ea, evitând producerea unui accident casnic.
Poate am fi tentaţi să credem că, înconjuraţi de atâta tehnologie modernă, utilitatea acestui dispozitiv este nulă. Situaţia stă însă exact invers. Dacă acum 20-30 de ani lucrurile care ne puteau distrage se puteau număra pe degetele de la o mână (şi rămâneau jumătate nefolosite), în zilele noastre toată tehnologia care am fi tentaţi să credem că ne uşurează viaţa reprezintă de fapt o mulţime de factori care ne ocupă timpul şi ne distrag atenţia.
Cândva era un singur program tv doar câteva ore pe seară, telefoanele erau fixe şi le aveau doar norocoşii cu pile şi de abia după ani sau zeci de ani de aşteptare. Şi chiar şi aşa, accidentele se întâmplau, uitarea mâncării pe foc concurând cu adormitul cu ţigara în gură pe podiumul celor mai frecvente cauze ale incendiilor. Astăzi fiecare are cel puţin un telefon mobil, adesea smartphone cu internet, jocuri, aplicaţii, reţele de socializare şi alte 1001 de minunăţii, plus nenumărate programe tv disponibile non-stop. Cum ziceam, posibilităţile de distragere a atenţiei sunt nenumărate. Şi dacă mai luăm în calcul şi vârsta unora dintre utilizatori, respectiv problemele de memorie care vin odată cu vârsta…
De aceea invenţia butonului inteligent care transformă orice aragaz într-un aragaz inteligent şi mai ales sigur mi se pare utilă şi chiar genială prin simplitatea ei. Totuşi este aproape sigur că nu va reuşi să treacă de nivelul de idee. Politica marilor corporaţii este de a ne vine electrocasnice noi, cât mai des posibil, nicidecum de a le îmbunătăţi pe cele existente, chiar dacă este vorba despre îmbunătăţiri care pot salva vieţi…
Sursa: Yanko Design