După eşecul previzibil de altfel al televizoarelor 3D şi mai recent a celor Smart TV, industria electronică a găsit un nou cal de bătaie: televizoarele de ultraînaltă rezoluţie, UHD (sau, dacă ar fi să fim corecţi, UHD ready). Aparatele UHD 4k au predominat anul acesta în Las Vegas la Consumer Electronics Show în secţiunea dedicată televiziunii, în special din partea Sony, LG şi Samsung. Succesul lor va depinde de mulţi factori, esenţial fiind existenţa şi accesibilitatea conţinutului. Iar la acest capitol încep să apară veşti încurajatoare, ca de exemplu cea care anunţă pregătirea unui nou format de DVD-uri, 4K Blu-ray.
Este adevărat că baza în domeniul distribuirii conţinutului începe să fie cel on-line, dar mai există şi un număr mare de consumatori care nu sunt pregătiţi să renunţe la ideea de a deţine acasă, pe suport fizic, filmele preferate. Apoi să nu-i uităm nici pe cei care nu dispun de acces la internet suficient de rapid pentru descărcarea de conţinut video de înaltă definiţie. Istoria epocii digitale a dovedit că pentru obţinerea succesului în industria audio-video este important ca publicul să aibă acces la conţinut sub forma dorită.
În acest context anunţul Blu-ray Disc Association (BDA) de a începe demersurile pentru lansarea discurilor 4K Blu-ray este unul încurajator, chiar dacă ar putea trece ceva timp până la depăşirea formalităţilor birocratice. Să sperăm că nu va dura la fel de mult ca disputa dintre HD-DVD şi Blu-ray Disc.
Unele companii producătoare ale liniilor tehnologice de fabricaţie ale discurilor au anunţat deja că se pregătesc pentru intrarea în producţie ale noilor discuri 4k. Din primele informaţii se pare că 4K Blu-ray va avea trei straturi (layere) şi o capacitate în jurul a 100 GB.
Încă nu se ştie dacă actualele playere vor fi capabile să le citească în urma unei actualizări software, sau va fi necesară achiziţionarea de aparte noi. Ca o părere personală, având în vedere lăcomia industriei producătoare, aş paria că va fi necesară achiziţia unor DVD-playere noi.