Lumea adâncurilor este o lume a liniştii şi a tăcerii, cel puţin pentru urechile umane. Sub apă cuvintele nu se aud şi nici undele radio nu se propagă. De aceea în timpul scufundărilor, comunicarea dintre scafandrii se limitează la limbajul semnelor. Soluţia vine, ca de cele mai multe ori, din Japonia: Casio Logosease este un walkie-talkie special pentru comunicare bidirecţională sub apă. Se spune că ar fi primul dispozitiv de acest gen, dar asta depinde şi de modul de interpretare, existând şi alte sisteme de telecomunicaţii subacvatice.
Deoarece undele electromagnetice nu pot fi utilizate sub apă, Casio Logosease se foloseşte de ultrasunete pentru transmiterea mesajului. Deşi vocea nu este la fel de clară ca la suprafaţă, calitatea audio este suficient de bună pentru a asigura o comunicare sigură între scafandri sau practicanţii de snorkeling.
Are o rază de acţiune între 50-100 metri dacă marea este clamă şi apa clară. Sunetul devine mai slab odată cu creşterea distanţei. Sunetul este direcţional, având putere maximă în direcţia spre care priveşte scafandrul şi minimă în spatele lui. Aparatele pot folosi trei canale de comunicaţie, ceea ce permite existenţa în acelaşi loc a mai multe grupuri, fără interferenţe. Există şi o staţie de suprafaţă care permite ascultarea scafandrilor şi comunicarea cu ei.
Nu necesită proceduri complicate de montare. Se ataşează de casca de scufundări şi este gata de utilizare. Puteţi vorbi chiar şi cu regulatorul de presiune în gură, microfonul preluând sunetul direct de la vibraţiile osului. La recepţie sunetul este redat prin intermediul unui difuzor fără membrană, vibraţiile sonore fiind transmise direct osului craniului. Aparatul porneşte automat la introducerea în apă şi se opreşte singur la un minut de la ieşirea din apă.
Pentru a trece în mod emisie, este necesară lovirea aparatului cu degetul. La fel pentru revenirea pe recepţie. Se poate folosi şi funcţia VOX, aparatul trecând automat pe emisie la sesizarea unui sunet puternic (un E sau un I pentru declanşare) şi revenind pe recepţie la trei secunde de la oprirea vorbirii.
Principalele caracteristici tehnice ale sistemului de comunicaţii subacvatice Casio Logosease sunt:
- dimensiuni: 89x41x44,8 mm
- greutate: 107 grame
- adâncime maximă: 55 metri
- temperatura de utilizare: între 0 şi 40 grade Celsius
- număr canale: 3 (notate A, B şi C, implicit se foloseşte canalul A)
- frecvenţe canale şi modulaţie:
– A: 32 KHz USB
– B: 36 KHz USB
– C: 40 KHz LSB - lăţime canal: 4 KHz SSB-AM
- antena: element ceramic piezoelectric
- alimentare: acumulator Li-ion de 560 mAh
- încărcare: port USB, un LED indicând starea bateriei
- autonomie: în jur de 3 ore, presupunând că 10% din timp este în mod emisie
Numele de Logosease derivă de la cuvintele „logos” (a vorbi, în greacă) , „sea” (mare, în engleză) şi „ease” (uşurinţă, în engleză).
Aparatul a fost aprobat pentru folosire la cursurile sale de către PADI (Professional Association of Diving Instructors), cea mai importantă organizaţie de scufundători amatori. Totuşi înainte de a-l utiliza undeva, trebuie să vă asiguraţi că legislaţia locală permite folosirea aparatelor cu ultrasunete în timpul scufundărilor.
Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi pagina Logosease. Aparatul poate fi achiziţionat din magazinele de echipamente pentru scufundători.