Deşi sursele de energie alternativă regenerabilă sunt tot mai populare în România ultimilor ani, aplicabilitatea la nivel individual a acestora se loveşte de impedimente serioase. Costurile instalaţiilor de generare sunt relativ accesibile şi scad continuu. Însă datorită naturii fluctuante a acestor surse, este nevoie şi de dispozitive tampon de stocare a energiei produse, ceea ce complică lucrurile. Şi le scumpeşte.
Energia solară este una dintre cele mai previzibile forme de energie regenerabilă, iar panourile fotovoltaice sunt foarte practice. Se montează uşor, fiind lipsite de piese în mişcare sunt deosebit de fiabile, nu necesită structuri costisitoare de susţinere ca de exemplu cele eoliene, singura întreţinere de care au nevoie constă în ştergerea prafului ş.a.m.d.
Însă curba de producţie a acestora este dependentă de poziţia soarelui şi din păcate nu se suprapune peste graficul de consum al electrocasnicelor din gospodărie. Din acest motiv ori trebuie să apelăm la acumulatori electrici pentru optimizarea situaţiei, ori renunţăm să folosim la întregul randament panourile fotovoltaice.
O soluţie inteligentă vine din SUA, rezultată din colaborarea a două companii locale: SolarCity, cel mai important jucător pe piaţa energie solare şi Carrier, lider mondial în echipamente de încălzire, ventilare, refrigerare şi aer condiţionat (HVAC).
Pe scurt, observaţiile au arătat că într-o gospodărie cea mai mare cantitate de energie este consumată pentru asigurarea confortului termic al locuinţei, respectiv aerul condiţionat în perioadele caniculare şi sistemele de încălzire în cele răcoroase. Iar consumul instalaţiilor de aer climatizat este strâns corelată cu nivelul radiaţiei solare. Exact ca şi producţia de electricitate a panourilor fotovoltaice!
Pasul logic este instalarea unor panouri solare corect dimensionate pentru alimentarea instalaţiei de climatizare. Producţia panoului este corelată cu consumul climei, nemaifiind necesare sisteme de stocare a energiei, iar instalaţia electrică casnică este degrevată de unul dintre cei mai importanţi consumatori.
Rezultă astfel un sistem de climatizare care are costuri de exploatare zero pe întreaga sa durată de viaţă. Practic plătim doar valoarea iniţială a aparatelor, nu şi energia consumată de-a lungul anilor de către acestea. Fireşte panourile solare sunt o investiţie suplimentară şi au o perioadă de amortizare din punct de vedere financiar. Dar preţul lor scade continuu, în timp ce al energiei electrice creşte.
Soluţia surprinde tocmai prin simplitatea ei şi ar putea fi o idee de afaceri şi pentru firmele româneşti din domeniu. Mai ales că sistemul este scalabil, putând fi aplicat nu numai la case şi vile individuale, ci şi în cazul unor blocuri, spaţii comerciale sau de producţie.
În paranteză fie spus, a nu se confunda această instalaţie cu sistemele de climatizare hibride, lansate de unele companii, printre care şi LG. Climele hibride dispun de un mic panou fotovoltaic cu puterea de câteva zeci de waţi, care asigură alimentarea filtrului ionic din cadrul unităţii interioare de climatizare. Atât! Restul energiei consumate de aparatele de aer condiţionat hibride vine tot din priză. Fireşte materialele de marketing le prezintă ca fiind „green”, economice, uitând să spună că în afara celor 70 de waţi asiguraţi de panoul solar aparatul mai consumă 2000 de waţi şi de la priză.
Sursa: comunicat de presă solarcity.com