De regulă sunt reticent în a spune despre un aparat electrocasnic că este cel mai bun, din două motive. În primul rând pentru că cel mai adesea aparatul este cel mai bun doar din anumite puncte de vedere, iar a fi foarte bun la un aspect adesea înseamnă mai slab la altele. În al doilea rând, nici nu contează care aparat este cel mai bun, contează care îmi răspunde cel mai bine nevoilor mele personale. Şi, pe cât posibil, să se încadreze în buget.
Astăzi însă fac o excepţie, pentru că maşinile de spălat vase din gamele Café şi Profile de la General Electric chiar cred că merită titlul de cele mai bune maşini de spălat vase ale momentului. Cu toate acestea, precum spuneam, ce-mi satisface mai bine necesităţile este mai important decât diverse topuri. Iar din acest punct de vedere, multe maşini de spălat vase sunt foarte bune. Cele de faţă oferă un plus de performanţă în primul rând utilizatorilor care au frecvent de spălat sticluţe, fie cele cu biberon de la bebe, fie sticlele în care luăm cu noi un shake de fructe când mergem la sala de sport sau sticle termos din deplasări.
Maşinile de spălat vase General Electric se remarcă prin câteva soluţii tehnice de avangardă, unele unice la momentul acesta.
Sunt primele maşini de spălat vase din lume care dispun de un număr de 16 jeturi destinate spălării impecabile a interiorului sticluţelor. Sunt practic locaşuri speciale în care se aşează sticluţele, fiecare deasupra unei duze dedicate. Soluţia este perfectă mai ales pentru sticluţe de forme complicate, cu interiorul greu accesibil, gura prea mică pentru o perie etc. Filmuleţul de mai jos prezintă mai exact acest lucru:
O altă inovaţie a seriei de maşini de spălat vase de la General Electric este numărul mare de jeturi de apă, 102 ca să fim mai exacţi, şi braţul de spălare cvadublu reversibil, cu 25 de jeturi. De fapt sunt trei braţe, dintre care două cvaduble. De regulă braţul de spălare nu este reversibil, sensul său de rotire fiind dat de direcţia jeturilor de apă. General Electric reuşeşte să controleze funcţionarea duzelor de pe braţe, iar prin aceasta poate alterna sensul lor de rotaţie.
Flexibilitatea coşurilor pentru vasele murdare este excepţională, elementele reglabile şi poziţia ajustabilă pe verticală permiţând acomodarea celor mai neobişnuite vase.
Unele modele de maşini de spălat vase din gamele General Electric Café şi Profile dispun şi de un al treilea raft pentru tacâmuri şi alte mărunţişuri. Acest sertar este la rândul lui compus din două segmente, pentru flexibilitate superioară.
Alte dotări: interior de inox, filtru mecanic cu autocurăţare PirahnaTM, afişaj LED pentru indicarea stării de funcţionare şi a ciclului curent, nivel de zgomot de numai 42 dBA ş.a. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.geappliances.com
De unde putem cumpăra maşinile de spălat vase General Electric Café şi Profile? Se pare că tocmai am descoperit un al treilea motiv pentru care urăsc articolele de genul „cel mai bun…”. Degeaba este cel mai bun, dacă lipseşte din magazinele româneşti. Divizia de electrocasnice a General Electric are o reprezentanţă europeană, dar cu o ofertă mult prea săracă. Iar din SUA nu se pune problema să o achiziţionăm, atât din motive logistice, cât şi tehnice. Reţeaua electrică casnică americană este de 110 volţi, cea europeană de 220 volţi, deci electrocasnicele lor nu sunt compatibile cu reţeaua noastră.
Până la urmă singura dotare cu adevărat unică (deocamdată) a lor este seria de jeturi pentru spălat sticluţe. Dacă trecem peste asta, găsim aparate la fel de bune şi pe meleagurile noastre. Iar o mână de ajutor pentru a face cea mai bună alegere găsiţi în ghidul de cumpărare a maşinii de spălat vase.