Soluţiile de tipul bucătărie completă integrată într-un singur corp de mobilier prezintă un interes destul de mare şi printre români, chiar dacă opţiunile disponibile pe piaţă sunt reduse, aproape nule. Cererea pentru garsoniere şi locuinţe mici este una dintre cele mai mari de pe piaţa autohtonă de imobiliare, cu toate acestea producătorilor români le cam lipsesc din ofertă soluţiile destinate special amenajării eficiente a spaţiilor de locuit reduse. Dar oare soluţiile integrate, compacte, sunt o alegere bună?
Atenţie, aici nu vorbim despre electrocasnice încorporabile, ci despre unele integrate într-un singur corp, ca de exemplu conceptul Micro-Kitchen de la General Electric. Însă în oarecare măsură observaţiile sunt valabile şi pentru electrocasnicele încorporabile.
Pe de o parte, da. Scăpăm de bătaia de cap privind înghesuirea unui număr de electrocasnice indispensabile într-un spaţiu limitat. Designul ansamblului este unitar şi se integrează cu uşurinţă în linia generală, dacă există una. Eficienţa utilizării spaţiului este maximă, greu sau imposibil de atins prin combinarea unor aparate electrocasnice de sine stătătoare.
Pe de altă parte, chiar dacă alegerea unei bucătării de tipul toate într-una este tentantă, aceasta are şi câteva dezavantaje specifice, ca de exemplu:
- preţul va fi mai mare decât suma electrocasnicelor componente. Asamblarea lor într-o structură compactă presupune costuri de proiectare şi adaptare care vor mări preţul final.
- achiziţie unică, preţ integral mare. Dacă am cumpăra electrocasnicele componente pe rând, în funcţie de importanţa lor şi de resursele disponibile, efortul financiar ar fi distribuit în timp şi deci mai uşor de suportat decât când trebuie să achităm preţul setului complet pe loc. Există fireşte posibilitatea plăţii în rate, dar aceasta creşte preţul final cu dobânda şi celelalte costuri ale unui credit bancar.
- remedierea defectelor. Când se defectează una din electrocasnicele componente ale micro-bucătăriei, în cazul în care va trebui să trimitem la service întregul monobloc practic rămânem fără bucătărie până la remedierea defecţiunii. Dacă alegem electrocasnice de sine stătătoare, defectarea uneia nu afectează disponibilitatea celorlalte.
- upgrade. Când avem electrocasnice independente, oricare dintre ele poate fi oricând schimbat cu un model mai nou, mai performant, mai economic, sau care să răspundă mai bine nevoilor noastre schimbate între timp. Acest lucru este de regulă greu sau imposibil în cazul în care avem o bucătărie integrată.
- eficienţă energetică. Integrarea într-un singur corp a unor aparate cum ar fi cele frigo-tehnice cu un cuptor sau o plită poate însemna un compromis pe partea de eficienţă energetică a ansamblului. Frigiderul sau congelatorul este indicat să se afle într-o locaţie bine aerisită, departe de surse de căldură cum ar fi aragazul, cuptorul, plita, maşina de spălat vase sau rufe etc.
- greutate. Atât la cumpărare cât şi la o eventuală mutare în altă locuinţă, greutatea ansamblului monobloc este totalul electrocasnicelor componente, ridicând probleme de logistică mai greu de rezolvat decât dacă am avea aparate independente. Demontarea unor componente ale mini-bucătăriei pentru un transport mai uşor nu este nici ea o soluţie mai comodă.
- revânzare. Când ajungem, din diferite motive, să dorim să scăpăm de mini-bucătăria integrată şi să recuperăm ceva din valoarea ei, situaţia nu este tocmai roză. Va trebui să găsim un cumpărător compatibil atât ca spaţiu disponibil, cât şi ca nevoi privind electrocasnicele disponibile. Este un alt aspect de care nu ne lovim dacă avem electrocasnice independente, care pot fi vândute separat.
A nu se interpreta acest articol ca un demers împotriva alegerii unor soluţii de amenajare interioară de tip mobilier compact cu electrocasnice integrate sau încorporate. Ca de regulă în domeniul electrocasnicelor, nu există o alegere perfectă universală. Există însă cea mai bună alegere pentru nevoile individuale ale fiecăruia. De aceea mă abţin să scriu articole de genul „cel mai bun…”. Mi se pare mult mai corect să atrag atenţia asupra avantajelor şi dezavantajelor opţiunilor disponibile, astfel ca fiecare să poată face alegerea perfectă pentru nevoile lui personale.