Ieri am vorbit despre Daisy.si, dispozitivul de udare automată a plantelor de apartament. Astăzi alocăm puţin spaţiu pentru Edyn, un sistem asemănător dar dedicat grădinilor. Plantele din grădină sunt mai puţin sensibile la intervalele de udare, având mai mult sol la dispoziţie dispun de o rezervă de apă mai mare. Dar chiar dacă o grădină sau un gazon trebuie udate mai rar decât un ghiveci, automatizarea acestui proces poate fi de un real folos, în special pentru perioadele în care suntem plecaţi mai mult timp.
Edyn a fost conceput sub forma a două module, unul fiind unitatea de senzori de mediu, iar celălalt electrovalva care comandă pornirea irigaţiei. Astfel răspunde mai bine specificului unei grădini, unde este vorba despre o suprafaţă mai mare de teren şi o instalaţie de udare extinsă.
Edyn Garden Sensor este, evident, modulul care conţine senzorii de umiditate, temperatură, lumină şi pH-ul solului. Datele culese sunt transmise prin Wi-Fi către platforma de tip clouds a companiei Edyn. Aici un algoritm analizează datele, verifică prognoza meteo locală şi dacă este cazul comandă pornirea sistemului de irigare.
Edyn Water Valve este şi ea conectată wireless la Edyn Cloud, de unde îşi primeşte comenzile. Dacă utilizatorul doreşte, poate comanda şi manual funcţionarea electrovalvei din aplicaţia de pe smartphone. Electrovalva este compatibilă cu majoritatea sistemelor de irigaţie pentru grădini şi pajişti de pe piaţă. Unitatea este dotată şi cu un senzor de debit, care permite măsurarea volumului de apă consumată şi calcularea cantităţii economisite.
După cum se observă, Edyn monitorizează şi date referitoare la calitatea solului. În funcţie de acestea poate oferi recomandări privind plantele pentru a căror cultivare solul este potrivit, fertilizatorii necesari etc. Datele sunt stocate, putând astfel urmări evoluţia calităţii solului în timp.
Ambele module au o construcţie ermetică, rezistentă la factorii de mediu şi la substanţele chimice din fertilizatori. Alimentarea lor se realizează printr-un panou solar şi un acumulator litiu-polimer încorporate (durata de viaţă estimată a bateriei este de 7 ani). Această soluţie le oferă o autonomie lipsită de griji, dar bineînţeles se regăseşte şi în preţul dispozitivului. Pe de altă parte preţul se recuperează atât din economiile realizate prin evitarea udării în exces a plantelor, cât şi din productivitatea unor plante corect îngrijite, în cazul în care nu este vorba despre o grădină ornamentală.
Edyn tocmai a încheiat cu succes o campanie de finanţare derulată pe Kickstarter, urmând ca primele aparate să fie lansate în primul trimestru din 2015. Pentru a fi la curent cu evoluţia proiectului, vizitaţi www.edyn.com