Puţine tehnici de preparare pot asigura produselor de origine animală o savoare care să rivalizeze cu cea obţinută prin afumare. Totuşi folosirea acestui ingredient magic la grătar nu este la îndemâna oricui, necesitând o tehnică specială pentru obţinerea fumului. O variantă este folosirea de peleţi de lemn (sau rumeguş mare) bine îmbibaţi cu apă, pentru a nu arde cu flăcări. Dar pregătirea materialului trebuie făcută cu ore sau zile înainte, pentru o îmbibare optimă. Asta elimină din start posibilitatea unui grătar de ocazie cu prietenii, necesitând o planificare din timp. Sau o variantă mult mai uşoară este utilizarea unui afumător pentru grătar.
Afumătorul pentru grătare este din punct de vedere constructiv o tăviţă metalică din oţel inoxidabil, de un format special. În primul rând este destul de plată pentru a încăpea deasupra cărbunilor încinşi, dar la cel puţin câţiva centimetri sub grătarul grilului. Un capac metalic perforat menţine în interior o atmosferă săracă în oxigen, pentru a împiedica aprinderea aşchiilor de lemn.
Cea mai mare utilitate a afumătorului o vom resimţi dacă folosim un grătar pe gaz. Gazul ne văduveşte total de unele arome specifice grătarelor pe combustibili solid.
Pentru obţinerea fumului se folosesc aşchii de lemn, rumeguş sau rumeguş presat (peleţi) din diverse arome de lemn, cum ar fi: fag, prun, cireş, nuc, paltin etc. Tipul lemnului folosit are o importanţă deosebită, acesta conferind produsului final mirosul şi gustul dorit. Se recomandă lemnul de esenţa tare. Se poate folosi şi rumeguş format din amestec de mai multe esenţe de lemn.
Puteţi încerca cu crenguţe subţiri, rupte în bucăţele, acestea fiind cele mai la îndemână. Stratul de material de pe fundul afumătorului nu trebuie să depăşească grosimea de 1-1,5 cm.
O încărcătură va genera fum pentru un timp de aproximativ o oră. Completarea materialului ars se realizează cel mai uşor cu ajutorul unei pâlnii-jgheab, ca în imaginile de mai jos.
O grosime mai mare a stratului de material lemnos nu va produce rezultate mai bune, în schimb cresc şansele de a lua foc. În caz că se întâmplă acest lucru, este de ajuns să stropiţi cu apă până la înăbuşirea focului.
Experimente interesante pot fi făcute prin introducerea unor plante aromatice în afumătorul pentru grătar. Cimbru, busuioc, tulpini de mărar şi nu numai ar fi câteva variante care ar merita încercate, dar numai câte una odată pentru că amestecarea unor condimente puternice nu întotdeauna dă rezultatul scontat.
Atenţie de unde procuraţi lemnul folosit pentru obţinerea fumului. Se vor evita pomii crescuţi în zone poluate, pentru că poluanţii din compoziţia lemnului vor ajunge în produsele afumate.
La final materialul lemnos folosit se va arunca, iar afumătorul se va clăti cu apă sau, dacă a fost mânjit cu grăsime, se va spăla cu detergent de vase.
Afumătoarele pentru grătar de mai sus pot fi cumpărate de pe internet, de pe siteul Sur La Table, unde găsiţi inclusiv peleţi de lemn de diferite arome. În magazinele româneşti singurul produs similar pe care l-am găsit poate fi cumpărat de la Kitchen Shop. Tot de aici putem achiziţiona şi rumeguş (talaş) pentru afumătoare.