Produsele prăjite sunt foarte populare în bucătăria românească, însă prepararea lor în bucătărie de regulă umple casa de fum şi mirosuri. Mici, ceafă de porc la grătar sau peşte prăjit, o mulţime de delicatese culinare, dar şi surse de mirosuri puternice. O hotă de bucătărie cu o capacitate corect aleasă poate ajuta mult în această problemă, dar încep să apară soluţii interesante şi pentru cazul în care nu avem una sau nu face faţă situaţiei.
Zojirushi, unul din cei mai importanţi producători de aparate electrocasnice mici de bucătărie din Japonia, la lansat grătarul Fish Roaster EF-VPC40, un grătar care promite eliminarea mirosurilor de prăjeli. Forma sa alungită este potrivită pentru prăjit peşte, dar se poate folosi şi pentru pulpe de pui, carne, legume şi, de ce nu, tradiţionalii mici româneşti.
Principalele caracteristici tehnice ale grătarului sunt:
- un filtru catalitic cu platină încorporat în capac reduce cu până la 90% fumul, mirosurile şi alte elemente. Filtrul nu necesită înlocuire.
- suprafaţă mare, de 35×20 cm, potrivită pentru peşte sau alte preparate mai lungi
- două rezistenţe, una sus şi una jos, plus reflectoare de căldură asigură o prăjire uniformă
- putere 1300 waţi
- temporizator reglabil, până la 30 minute
- grătarul de inox permite scurgerea grăsimilor, pentru alimente mai sănătoase
- mânerele sunt reci la atingere
- se poate dezasambla uşor pentru o curăţare temeinică
- culoare gri metalic
- dimensiuni totale: lăţime 49 cm, adâncime 28 cm, înălţime 20 cm
- greutate: 5 kg
Aparatul este compact, dar totodată încăpător, fiind o alegere perfectă pentru amatorii de grătare şi alte prăjeli. Din păcate produsele japoneze Zojirushi ajung greu pe piaţa românească şi pe cea europeană în general, prin urmare nu se ştie când sau dacă grătarul cu filtru pentru eliminarea mirosurilor va fi disponibil şi în magazinele noastre de electrocasnice. Poate fi cumpărat de pe piaţa americană, dar degeaba pentru că nu sunt compatibile cu tensiunea reţelelor electrice europene.