O întreagă gamă de produse electrocasnice a fost lansată la finalul anului 2011 de către Ariston Hotpoint sub denumirea de „Luce” (în româneşte „lumină”). Această gamă cu design modern cuprinde frigidere, plite şi cuptoare încorporabile, hote de bucătărie, maşini de spălat vase şi chiar şi un esspressor încorporabil. Majoritatea aparatelor de gătit pe gaz din această gamă încorporează tehnologia „Direct Flame”, un tip de arzător la care gazul este eliminat vertical prin câteva sute de orificii micuţe, în locul câtorva zeci de orificii laterale, ca la arzătoarele clasice. Prin folosirea arzătoarelor Direct Flame se obţine o mai bună distribuţie a căldurii pe fundul vasului, deci o fierbere mai rapidă şi un consum de gaz cu 20% mai scăzut. Materialele de prezentare însă lasă câteva semne de întrebare şi conţin chiar şi o uşoară dezinformare, ceea ce ridică unele suspiciuni. Le discutăm pe rând, dar întâi să urmărim videoclipul publicitar:
În prezentarea de mai sus se susţine că, în cazul arzătoarelor Direct Flame, amestecul carburant de gaz şi aer este format înaintea ajungerii combustibilului în arzător, spre deosebire de arzătoarele clasice care sunt alimentate cu gaz iar aerul este luat de deasupra, amestecul formându-se în momentul arderii. Această afirmaţie contrazice realitatea, deoarece TOATE arzătoarele aragazurilor au acelaşi principiu de funcţionare despre care Ariston susţine că este caracteristic numai lor, aici referindu-mă la crearea amestecului gazului cu aerul înaintea ajungerii acestuia în arzător. Dacă vă amintiţi când aţi cumpărat ultima oară un aragaz sau o plită pe gaz, probabil aţi primit două seturi de duze de ardere, una pentru gaz metan, pentru cazul în care locuiţi într-un loc cu reţea de gaze şi un set de duze pentru utilizarea aparatului cu alimentare de la butelie. Montată sub nivelul arzătorului, în interiorul aragazului, acea duză reprezintă punctul de la care începe formarea amestecului carburant de gaz şi aer.
Un alt aspect asupra căruia doresc să mă opresc este partea referitoare la eficienţa tehnologiei Direct Flame datorită distribuirii mai uniforme a căldurii pe fundul vasului. În clipul video acest lucru este prezentat într-o formă foarte convingătoare, folosindu-se două cratiţe transparente, de sticlă. Problema este că majoritatea gospodinelor folosesc vase din inox, cu fund triplu capsulat inox-aluminiu-inox. Dacă sunt de calitate, fundul acestor oale poate avea o grosime care se aproprie de 10 mm, grosime dată în special de stratul din aluminiu, care are rolul de a distribui uniform căldura. Prin urmare dacă folosiţi astfel de vase de gătit, s-ar putea ca avantajul distribuirii uniforme a căldurii arzătorului Direct Flame şi economia rezultată de aici să fie mai puţin relevantă decât în cazul folosirii unor vase subţiri, de proastă calitate dar mai ieftine.
Ajungem la ultimul aspect pe care doresc să-l aduc în atenţie: puterea reglabilă a arzătorului. Materialele de marketing ale Ariston vorbesc despre cât de rapid se atinge punctul de fierbere dacă folosim noile plite cu arzător Direct Flame. Problema este că, în bucătăria cotidiană, de multe ori avem nevoie de o fierbere mai lentă, fără clocotire. Întrebarea este dacă arzătorul Direct Flame permite reglarea flăcării la o putere suficient de mică pentru ca mâncarea să rămână sub punctul de fierbere. Poate părea puţin exagerat, dar dacă citiţi review-uri pe internet, veţi vedea că există aragazuri în cazul cărora cumpărătorii se plâng că flacăra minimă este prea puternică.
În cele de mai sus nu doresc nici pe de departe să spun că plitele cu tehnologie Direct Flame n-ar fi bune. Dimpotrivă, par a fi o idee foarte bună. Dar plecând de la neconcordanţele din materialele publicitare, se nasc întrebări. Iar când o tehnologie nouă este însoţită de o doză de îndoieli, este indicată o documentare mai profundă înaintea unei decizii de cumpărare. Preţul unor electrocasnice de calitate nu este atât de mic încât să ne permitem să aflăm din proprie experienţă toate răspunsurile.
am cumparat o plita HotPoint Ariston direct flame cristal negru si dupa 2 luni de funtionare, sticla pur si simplu a explodat in timp ce gateam ceva. Din fericire nu eram langa plita, deci cioburile nu m-au ranit. Reprezentanta mi-a trantit in fata ca sticla nu intra in garantie, deci nu au nici o responsabilitate.
Deci, sfatul meu este sa nu cumparati asa ceva. Am dat o gramada de bani si este evident ca tehnologia e defectuoasa, probabil sticla nu rezista atat de aproape de flacara. Dar in loc sa le retraga de pe piata, se spala pe maini.
si la mine aceeasi problema…a bubuit sticla…oricum, dupa 2 ani de functionare arata execrabil…nu recomand achizitionarea acestui produs….
Ma bucur ca ati scris aceste pareri, eram pe punctul de a achizitiona una. Multumesc