Ghid electrocasnice

Microsoft HomeOS, un sistem de operare pentru locuinţe

Microsoft HomeOS

Microsoft continuă dezvoltarea HomeOS, un sistem de operare destinat nu calculatoarelor sau telefoanelor ci… caselor. Ideea legării într-o reţea a tuturor electronicelor şi electrocasnicelor dintr-o gospodărie nu este nouă, dar în ultimii ani tot mai mulţi îşi îndreaptă atenţia asupra acesteia. Nici pentru Microsoft nu este un subiect nou, vorbind de aproape 20 de ani despre el fără însă a se fi materializat în vreun fel. Faptul că în ultimii ani au apărut tot mai multe aparate electronice şi electrocasnice dotate cu Android sau alte sisteme de operare probabil i-a mobilizat, din dorinţa de a nu pierde startul pe o eventuală nouă piaţă.

Nu se cunoaşte încă dacă HomeOS se bazează pe Windows sau pe unul din celelalte sisteme de operare dezvoltate de companie, ca de exemplu Midori şi Singularity. Se ştie doar că a fost dezvoltat folosind C# şi .Net Framework 4.0.

Microsoft HomeOS setings

HomeOS este gândit să ruleze pe un calculator dedicat, aflat în funcţiune permanent. Dacă în urmă cu câţiva ani nimeni n-ar fi fost încântat de o asemenea idee, în prezent există calculatoare personale cu consum de doar câţiva waţi şi perfect silenţioase, lipsite de orice piese în mişcare, perfect potrivite şi pentru astfel de utilizări.

Actualmente HomeOS este în faza de testare într-un număr de 12 gospodării. Sistemul este modular şi permite adăugarea de diverse aplicaţii scrise de terţe părţi şi descărcabile dintr-un magazin virtual, HomeStore. Similar celebrului App Store al celor de la Apple.

Nu există nici o garanţie că proiectul va deveni vreodată un produs comercial viabil, lucru valabil pentru toate proiectele dezvoltate în cadrul departamentului de cercetare Microsoft Research. Având însă în vedere contextul internaţional, este destul de probabil să mai auzim de HomeOS şi chiar să ne întâlnim într-o zi cu el.

Să ne amintim că Comisia Europeană are în lucru cadrul juridic care va reglementa acest aşa numit „internet al obiectelor„, proiectul fiind până pe data de 12 iulie 2012 în faza de consultare publică.

Sursa aici, pagina oficială a proiectului aici.