Râşniţa de cafea şi condimente

ceasca cafea

Boabele de cafea ar trebui măcinate în momentul consumului, nu anterior, susţin experţii. Primele care se disipează din cafeaua măcinată sunt uleiurile esenţiale şi aromele delicate, exact acele elemente care fac diferenţa dintre un anume soi de cafea cultivat într-un colţ al lumii şi un alt soi sau chiar acelaşi, dar cultivat în alt loc, pe alt tip de sol sau în alte condiţii climaterice. Un pasionat al cafelei de calitate apreciază toate aceste mici diferenţe, pentru ceilalţi orice pungă de cafea măcinată de pe raftul supermarketului este bună.

Cele de mai sus sunt la fel de valabile şi pentru condimente, ele oferind cea mai bogată plajă aromatică dacă sunt măcinate înaintea utilizării.

Dacă am ajuns la punctul în care am hotărât că se impune achiziţionarea unei râşniţe de cafea, sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont. Cel mai important este alegerea tipului de râşniţă corespunzătoare nevoilor personale. Din punct de vedere al principiului de funcţionare, râşniţele de cafea se împart în două categorii:

  • râşniţe cu lame rotative – recomandate dacă folosim un filtru de cafea, dar sunt perfecte şi pentru măcinat condimente, diverse seminţe, zahăr, sare ş.a.
  • râşniţe cu discuri de măcinare – au grad de măcinare reglabil şi sunt singurele care macină cafeaua destul de fin pentru espressoare

În continuare voi analiza detaliat ambele categorii, cu funcţionalităţile şi caracteristicile tehnice de care trebuie să ţinem cont la cumpărarea unei râşniţe pentru cafea sau condimente. Dacă sunteţi deja hotărât de care din cele două tipuri de râşniţe aveţi nevoie, puteţi omite lecturarea celeilalte părţi a materialului.

1. Râşniţa cu lame rotative

Acest tip de râşniţă de cafea este cea mai răspândită. Fiind simplă din punct de vedere constructiv, este şi cea mai accesibilă ca preţ, variind între câteva zeci până la puţin peste 100 lei. Practic râşniţa constă dintr-un motor aflat în partea inferioară a carcasei, pe axul căruia se află o lamă cu două braţe. Aceasta învârtindu-se la o turaţie foarte ridicată, sparge boabele de cafea sau ce alte materiale întâlneşte în cale.

rasnita cafea lame rotative

Datorită modului de funcţionare, gradul de măcinare al râşniţei cu lamele rotative este neomogen. Se vot întâlni granule foarte fine, altele mai măricele şi întreaga gamă cuprinsă între ele. Acest tip de râşniţă este recomandată pentru măcinarea cafelei destinată filtrului de cafea. În filtru cafeaua fiind expusă acţiunii apei fierbinţi mai mult timp, dacă ca granulele sunt foarte fine riscăm să obţinem o cafea amăruie.

Dacă însă avem un espressor, nu ne va fi de ajutor râşniţa de acest tip. În espressor cafeaua este expusă la acţiunea aburilor de mare presiune pentru numai câteva secunde, motiv pentru care avem nevoie de cafea măcinată foarte fin şi omogen, ceea ce nu se poate obţine cu râşniţa cu lame.

În continuare trecem rapid în revistă principalele caracteristici importante la alegerea unei râşniţe cu lame rotative. Dacă sunteţi în căutarea celei mai bune râşniţe de acest tip de pe piaţă, recomand călduros modelul Bosch MKM6000 (Bosch MKM6003 pentru versiunea neagră), aceasta îndeplinind toate criteriile importante enumerate în continuare.

rasnita cafea Bosch MKM6000

Capacitatea de măcinare

Capacitatea râşniţelor cu lamele este mică, dar există diferenţe semnificative între ele. Cea mai neîncăpătoare râşniţă este Alpina SF 2817, cu numai 28 de grame. Cea mai mare capacitate găsim la Bosch MKM6000, respectiv 75 de grame. O mulţime de modele se află între aceste limite.

Este bine să alegem o râşniţă de capacitate mai mare, pentru a acoperi o diversitate mai largă de nevoi. Există însă riscul ca în cazul în care dorim să măcinăm o cantitate mai mică, de doar una-două linguriţe, atunci nivelul acesteia să nu ajungă până la lamele şi deci să nu poată fi măcinate. Excepţie râşniţa germană Bosch MKM6000, singurul model de pe piaţă în care recipientul camerei de măcinare nu este în poziţie orizontală, ci este înclinată cu aproximativ 20-30 de grade. La fel şi axul cu lame, în loc să fie perfect vertical ca de obicei, în acest model este înclinat. Atunci când cantitatea de măcinat este mică, aceasta se va scurge singură spre punctul cel mai de jos al recipientului, astfel încât chiar şi o singură linguriţă de material să fie suficientă pentru a ajunge la lame.

Multifuncţionalitate

Râşniţele de cafea cu lamele rotative sunt utilizabile pentru a măcina o mare diversitate de lucruri în afara boabelor de cafea: diverse seminţe oleaginoase (nuci, arahide, alune, migdale, seminţe de floarea soarelui sau dovleac etc.), orice fel de condimente uscate, zahăr tos, sare, pesmet ş.a. Zahărul pudră în comerţ este de câteva ori mai scump decât cel tos, motiv pentru care se justifică obţinerea lui acasă prin măcinarea zahărului tos. În cazul sării de bucătărie diferenţele de preţ între cea granulată şi cea extrafină nu ar fi importante, însă mai există un aspect.

În ultima vreme în comerţ nu se mai poate găsi sare de bucătărie fină decât cu adaos de aditiv antiaglomerant E536, adică ferocianură de potasiu. Aceasta are rolul de a împiedica întărirea sării dacă este expusă la umezeală. Teoretic, pentru că practic este discutabil în ce măsură reuşeşte acest lucru pe de o parte, pe de alta oricum eventualii bulgări se sfărâmă uşor cu mâna sau lingura şi deci nu era necesar un aditiv pentru acest lucru.

Problema cea mai importantă este că la temperaturi de peste 100 de grade Celsius ferocianura de potasiu sau E536 se descompune în cianura de potasiu şi clorura de fier. Cred că nu este necesar să explic ce este cianura de potasiu (chiar dacă este vorba despre cantităţi mici). Prin urmare singura modalitate rămasă dacă dorim să consumăm sare sănătoasă, este să cumpărăm sare gemă (se găseşte mai des fără aditiv) şi să o măcinăm acasă. Idem dacă din motive medicale (hipertiroidă) nu avem voie să consumăm iod, sarea fină fiind comercializată numai în varianta iodată, iar iodul în exces este cel puţin la fel de dăunător ca şi lipsa acestuia.

Având în vedere această multitudine de utilizări pe care o poate avea râşniţa de cafea, este preferabilă alegerea unui model puternic, cu capacitate mare.

Etanşeitate capac

Având în vedere vitezele din interiorul râşniţei şi praful care se produce în timpul funcţionării, este destul de importantă etanşeitatea capacului. Eficienţa acestuia în reţinerea prafului depinde mult de forma lui. Capacul trebuie să se continue şi după punctul de contact cu corpul râşniţei, cele două suprapunându-se pe o porţiune, preferabil în partea interioară. Majoritatea o şi fac, excepţie multe chinezării ieftine care nu se complică cu asemenea fineţuri.

Putere

Puterea motorului râşniţei ca factor de sine stătător este mai puţin importantă, producătorul având grijă să o dimensioneze corespunzător capacităţii. Aparatele sunt de la câteva zeci de waţi în sus, cele de 150 de waţi fiind considerate puternice. Modele ca Bosch MKM6000, Moulinex AR100G şi Moulinex A5052FF au puterea de 180 de waţi. Sayona SY-601 este dotată cu un motor de 300 W, dar acest model nu se găseşte în România.

Temporizator

Râşniţa de cafea Gorenje SMK este dotată cu un temporizator de funcţionare. Rolul acesteia fi teoretic dublu.

Râşniţa poate fi lăsată să meargă şi noi să ne vedem de treabă. În cazul unei maşini de spălat este o funcţionalitate utilă, dar o la o râşniţă care are un ciclu de funcţionare de până în 20-30 de secunde nu mai contează. Mai ales că pentru o măcinare bună este indicat ca după fiecare 10-20 de secunde să oprim aparatul şi să agităm conţinutul, pentru a expune lamelor materialul rămas eventual în afara razei de acţiune a lamelor.

rasnita cafea Gorenje SMK

Alt rol al temporizatorului ar fi reglarea gradului de măcinare. Râşniţele cu lame rotative nu oferă un control precis asupra fineţii măcinării, dar un reglaj grosier se poate face prin varierea duratei de funcţionare. Aceasta însă depinde şi de cantitatea şi de duritatea materialului de măcinat, motiv pentru care temporizatorul este destul de inutil, fiind mai practic să pornim aparatul pentru câteva secunde şi să repetăm operaţiunea până la obţinerea granulaţiei dorite.

Măcinare umedă

Râşniţele de cafea cu lamele sunt concepute pentru măcinarea produselor uscate, solide. Modelul Revel Chrome CCM101CH, cu motor de 280 W, permite şi măcinarea umedă. Se pot măcina astfel ceapă, usturoi, ghimbir şi altele, rezultând o pastă. Este însă mai mult o ciudăţenie decât funcţionalitate utilă. Imaginaţi-vă cum se scot resturile de usturoi de sub lamele şi câtă spălare necesită aparatul pentru eliminarea mirosurilor. Pentru asemenea utilizări există alte electrocasnice mult mai potrivite.

Curăţarea râşniţei de cafea

Curăţarea râşniţelor cu lamele rotative este simplă, fiind suficientă ştergerea interiorului cu o cârpă moale. Nu se spală. Dacă din diverse cauze nu putem să o curăţăm satisfăcător după ce am măcinat ceva deosebit cu aparatul, o metodă eficace este măcinarea unei linguri de boabe de orez. Aceasta va elimina orice resturi rămase în râşniţă.

Pe piaţa internaţională există şi modele cu recipient de măcinare detaşabil pentru spălare, ca de exemplu Wahl James Martin ZX789 sau Cuisinart SG20U. Este un aspect lipsit de importanţă, o râşniţă utilizată corect neavând nevoie de spălare.

Alte aspecte:

  • Unele modele dispun de un locaş pentru depozitarea convenabilă a cablului de alimentare. Cablul este în general scurt, de până la un metru, motiv pentru care deranjul introducerii şi scoaterii cablului din acel locaş consider că nu se justifică, mai ales dacă râşniţa este utilizată frecvent.
  • Picioruşe de cauciuc, pentru atenuarea vibraţiilor şi o operare mai liniştită. Râşniţele de calitate sunt foarte liniştite şi fără aceste picioruşe. Să nu uităm că un ciclu complet de măcinare durează doar câteva zeci de secunde. Nivelul de zgomot depinde de calitatea aparatului, dacă aceasta este slabă picioruşele de cauciuc nu vor fi de mare ajutor.

2. Râşniţa cu discuri de măcinare

Aceste râşniţe, deşi la rândul lor se împart în două categorii, sunt o soluţie profesională pentru măcinarea cafelei. Mărimea măcinişului poate fi reglată cu precizie şi este constantă pentru toată cantitatea măcinată deoarece din mecanismul de măcinare nu poate ieşi nici un fragment până nu atinge dimensiunea dorită. Râşniţele cu discuri de măcinare sunt singurele modele care pot mărunţi cafeaua până la gradul de fineţe necesar pentru un espresso bun.

rasnita cafea discuri plane Gaggia MDF

(în imagine râşniţa de cafea cu discuri plane Gaggia MDF)

Principalele caracteristici bine de ştiut înaintea achiziţionării unei asemenea râşniţe sunt următoarele, în ordinea descrescătoare a importanţei lor:

Tipul mecanismului de măcinare, plan sau conic

Cum spuneam mai sus, râşniţele cu disc se împart la rândul lor în două subcategorii, în funcţie de construcţia mecanismului de măcinare. Aceasta este primul lucru de care trebuie să ţinem cont la cumpărarea unei râşniţe de acest fel. Dacă la caracteristicile tehnice nu este menţionat tipul mecanismului de măcinare a râşniţei, îl putem identifica cu o simplă căutare pe Google pentru imagini cu respectivul model. Cele două subcategorii sunt:

a) Râşniţe cu discuri plane

Specific aparatelor ieftine, acest tip de mecanism de măcinare constă în două discuri zimţate plane. Boabele de cafea ajung prin interior între discuri şi sunt sparte până măcinişul ajunge destul de fin pentru a putea ieşi prin spaţiul de la periferia discurilor. Râşniţele cu discuri plane sunt deosebit de zgomotoase şi de lente, având o viteză (capacitate) de râşnire mică.

rasnita cafea discuri plane

Datorită traseului pe care îl parcurge cafeaua în interiorul lor, se poate întâmpla ca acest tip de râşniţe să se blocheze, necesitând demontarea lor pentru curăţare. Singurul lor avantaj este preţul, mai mic decât al altor modele.

rasnita cafea discuri plane

Exemple din magazinele de electrocasnice:

b) Râşniţe cu discuri conice

Mecanismul acestui tip de râşniţă de cafea se aseamănă cu cel al râşniţelor manuale de cafea sau de piper, fiind vorba despre o roată melcată conică care se roteşte în interiorul unui cilindru cu gaură dinţată conică. Boabele de cafea pătrund în mecanism prin partea superioară şi sunt mărunţite până granulaţia este atât de fină încât poate ieşi prin partea inferioară. Datorită traseului de scurgere natural, prin cădere, acest tip de râşniţă este ferită de posibilitatea de a se bloca.

rasnita cafea discuri conice

Mecanismul de măcinare cu roţi conice este mai silenţios decât cel cu discuri şi mult mai rapid. Singurul dezavantaj este preţul ceva mai mare, datorită complexităţii constructive mai mari.

rasnita cafea discuri conice

Singurul model din magazinele de electrocasnice este Bodum Bistro 10903, disponibil în culorile: alb, negru, roşu şi verde. Este un model ieftin, entry-level, prin urmare nu suficient de precis pentru utilizarea cu expressoare de cafea. Modele mai avansate de râşniţe cu roţi conice nu se găsesc în magazinele de electrocasnice din România.

Materialul carcasei

Râşniţele cu discuri de măcinare dezvoltă în timpul funcţionării o mare cantitate de energie electrostatică, care va atrage puternic nu numai praful, dar şi cafeaua măcinată. Din acest motiv este recomandabilă evitarea râşniţelor cu carcasa din material plastic. Alegeţi modele fabricate din metal, sticlă sau lemn.

Curăţarea râşniţei cu discuri

Având în vedere complexitatea mecanismului, râşniţele cu discuri se curăţă mai greu. Este nevoie ori de demontarea aparatului, ori de suflarea acestuia cu aer comprimat. Aspectul acest nu constituie nici o problemă atâta timp cât râşniţa este folosită doar pentru a măcina cafea, nefiind necesară curăţarea ei. Devine însă un impediment în cazul în care aveţi intenţia de a o folosi şi în alte scopuri.

Reglarea gradului de măcinare

Râşniţele de acest tip permit o reglare precisă a gradului de măcinare a cafelei, prin varierea uşoară a distanţei dintre discuri. Practic nici un fragment de cafea nu va putea părăsi mecanismul de măcinare înainte de a atinge dimensiunea dorită. De obicei râşniţele cu discuri permit reglarea gradului de măcinare în 16 nivele, unele modele putând ajunge chiar la 39, ca de exemplu râşniţa cu discuri plane Gaggia MDF. Este mai puţin important câte nivele sunt, 16 satisfăcând chiar şi utilizatorii mai pretenţioşi. Pentru cafeaua destinată espressoarelor se folosesc de regulă una din primele 4 nivele din partea cea mai fină a scalei.

Facebooktwitter
Powered by WordPress