După ce mai multe companii mai mici au atacat piaţa becurilor LED cu telecomandă şi culori variabile prin aplicaţii de smartphone sau tabletă, iată că încep să-şi facă simţită prezenţa şi marile companii din domeniu. De data aceasta este rândul Philips, cu setul de becuri LED inteligente Philips Hue. Denumirea este sugestivă celor familiarizaţi cu procesarea digitală a culorilor, iar produsul din spatele ei se ridică la nivelul aşteptărilor.
În timp ce alte iniţiative din domeniu, ca de exemplu Bluetooth Bulb, folosesc ca modalitate de comunicare şi control al becului tehnologia Bluetooth, noul Philips Hue apelează la controlul wireless. Abordarea diferită are atât avantaje cât şi dezavantaje specifice.
Principalul avantaj al soluţiei de comandă wireless o reprezintă posibilitatea acţionării becurilor şi modificării parametrilor de funcţionare de oriunde din lume, dacă avem acces la internet. Deci le putem stinge de exemplu de la birou dacă ne-am adus aminte că le-am uitat aprinse, le putem acţiona când suntem plecaţi în concediu şi vrem să verificăm pe camera de supraveghere de acasă cum stau lucrurile etc. De asemenea raza de acţiune a telecomenzii wireless este de regulă mult superioară acelei Bluetooth.
Ca şi dezavantaje, ar fi două mai importante, ambele derivând din necesitatea achiziţionării unei unităţi centrale, o interfaţă între routerul de acces la internet şi becuri – bridge Philips Hue. Asta înseamnă două lucruri: un cost suplimentar semnificativ şi o complexitate crescută la instalarea şi configurarea sistemului. În cazul becurilor LED RGB cu control Bluetooth instalarea este mult mai simplă, constând în banala înşurubare a becului în dulie şi apoi identificarea acestuia de către aplicaţia de pe smartphone şi/sau tabletă. Iar o eventuală defectare a unităţii centrale wireless va face inutilizabile toate becurile conectate la acesta, în timp ce în cazul becurilor Bluetooth orice defecţiune afectează doar becul în cauză.
Nu vreau nici o clipă să sugerez că soluţia wireless a celor de la Philips ar fi inferioară celor Bluetooth. Este pur şi simplu o abordare diferită, cu avantajele şi dezavantajele inerente. Important este ca noi, cumpărătorii, să înţelegem diferenţele şi astfel să fim capabili să alegem produsul cel mai potrivit nevoilor personale. De fapt aceasta ar fi şi idee întregului ghid de electrocasnice din coloana din stânga a paginii, nu există un răspuns unic de exemplu la întrebarea „care este cel mai bun aspirator”. Sunt sute de modele de aspiratoare cu diverse funcţii şi tehnologii pe care dacă le înţelegem vom fi capabili să alegem aspiratorul perfect pentru nevoile personale.
Revenind la subiectul articolului, ca orice bec LED RGB cu telecomandă, Philips Hue permite modificarea culorii sau a luminozităţii becurilor de pe un iPhone, iPad sau dispozitiv Android, prin intermediul unei aplicaţii dedicate. Unitatea centrală asigură controlul a până la 50 de becuri, fiecare putând fi setat conform preferinţelor sau nevoilor de moment. Pot fi programate acţiuni care să fie executate la anumite ore, există un număr de şabloane predefinite şi se pot crea altele.
Becurile Philips Hue au puterea de 8,5 waţi şi o luminozitate de 600 de lumeni, ceea ce corespunde unui bec cu filament de 50 de waţi. Durata de viaţă a acestor becuri LED este garantată pentru 15.000 de ore, deci un număr respectabil de ani. Un set constând dintr-o unitate centrală şi trei becuri costă 200$, iar becurile separat sunt achiziţionabile la preţul de 60$ bucata. În România ne putem aştepta la preţuri ceva mai mari.
Actualizare 2015: de la momentul publicării acestui articol, gama de becuri Philips Hue s-a diversificat ca şi formate constructive şi puteri, semn că ele au fost bine primite pe piaţă.
Acum becurile există atât în versiuni cu dulie clasică (E27), cât şi format spot luminos (GU10). În plus seria cuprinde şi corpuri de luminat, ca de exemplu:
- lustră tavan inteligentă LED Philips Hue Beyond, WiFi, lumină RGB
- aplică tavan inteligentă LED Philips Hue Beyond, WiFi, lumină RGB
- veioză inteligentă LED Philips Hue Beyond, WiFi, lumină RGB
- bandă inteligentă LED Philips Hue LightStrips, WiFi, lumină RGB
Cea din urmă este perfectă pentru amenajări interioare complexe, cum ar fi iluminarea unor elemente construite din rigips.
Întreaga gamă este disponibilă şi pe piaţa românească, iar preţurile au scăzut la mai puţin de jumătate faţă de cele iniţiale. Vedeţi oferta completă pe siteul eMag.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi şi siteul oficial Philips Hue.
Sursa: comunicat de presă.