Samsung a prezentat la Consumer Electronics Show (CES) 2013, la Las Vegas, un televizor la care două persoane pot vizualiza două programe diferite în acelaşi timp. Este vorba despre vizualizarea programelor diferite pe întreg ecranul, nu tradiţionala „imagine în imagine” (PiP – Picture-in-picture). Deşi unii redactori, probabil mai atehnici, susţin că la mijloc ar fi un ecran de nouă generaţie, cu noi tehnologii, lucrurile nu stau deloc aşa. Funcţia aceasta ţine strict de partea de software şi poate fi implementată pe orice televizor 3D cu ochelari activi sau polarizaţi.
Dar să nu ne mirăm că există ziarişti care greşesc, când însăşi comunicatul oficialilor Samsung este plin de… inexactităţi. Ca să nu le numim altfel.
Televizorul, botezat F9500, este primul din lume care propune această funcţie „multi-view” şi care „permite privirea de programe de înaltă definiţie diferite în acelaşi timp şi pe acelaşi ecran, cu sunetul aferent”, a afirmat grupul, cu ocazia salonului anual de înaltă tehnologie Internaţional CES.
Joe Stinziano, un responsabil al Samsung în Statele Unite, a subliniat într-o conferinţă de presă că acest lucru „este posibil doar în OLED graţie vitezei foarte rapide” cu care imaginile pot defila. (sursa)
În citatul de mai sus sunt o serie de informaţii care nu prea concordă cu realitatea. Să lăsăm la o parte detaliile strict tehnice, care ar putea fi înţelese de cititorii mai familiarizaţi cu subiectul dar i-ar putea plictisi pe ceilalţi şi să ne oprim asupra celui mai evident aspect: „Televizorul, botezat F9500, este primul din lume care propune această funcţie…„.
Ce este greşit în această afirmaţie? Faptul că în afara universului în care trăiesc oficialii Samsung, mai activează o serie de alte companii cu produse similare. De exemplu LG. Iar LG a lansat primul televizor 3D care permite vizualizarea concomitentă a două programe încă în 2011, la IFA Consumer Electronics Show în Berlin, sub numele LW980T.
De atunci au trecut doi ani, iar în prezent majoritatea dacă nu chiar toate televizoarele LG 3D dispun de această funcţie. Inclusiv modelele cele mai ieftine, lucru de care vă puteţi convinge parcurgând oferta de televizoare 3D LG de la eMag. Primele mode Samsung cu această funcţie vor fi probabil cele din vârful de gamă, deci mai scumpe şi ne putem aştepta să treacă ceva timp până la includerea ei în toată gama.
Singura diferenţă dintre tehnologia Samsung şi LG este de marketing, respectiv denumirea ei. La LG funcţia se numeşte Dual Play în timp ce la Samsung este Multi-View. Ceea ce nu mi se pare o idee bună, denumirile diferite pentru aceeaşi lucruri fiind bune doar pentru a crea confuzie în rândul cumpărătorilor. Dar aceasta este un alt aspect de care nimănui nu pare să-i pese.
Vizualizarea imaginilor diferite pe acelaşi ecran fiind o funcţie software, teoretic ar putea fi implementată şi pe televizoare mai vechi printr-un upgrade de soft. Practic acest lucru nu se va întâmpla, din motive evidente. M-aş bucura să constat că m-am înşelat.
[…] producătorilor de receptoare tv, fără noutăţi relevante. Ne referim la noutăţi, nu la minciunele de marketing. În aceste condiţii se pune întrebarea dacă merită investiţia într-un televizor 3D. […]