Stream TV Networks este o companie din Philadelphia cu scopul declarat de a redefini „new media” valorificând întregul potenţial al acesteia de a interacţiona în timp real cu consumatorul de conţinut. Plus alte înşiruiri de cuvinte frumoase, care sună bine. Una din punctele de interes ale companiei o reprezintă dezvoltarea unei tehnologiei Ultra-D pentru ecrane 3D fără ochelari. Aceasta este de altfel şi singurul subiect cu care s-au prezentat în faţa publicului la CES 2014. Şi nu numai în 2014. La fel au făcut la CES 2013, la Berlin la IFA 2012, fără nici un impact vizibil asupra industriei.
Sistemul de vizualizare tridimensională a imaginilor are două componente: una hardware şi una software. Cea hardware constă într-un strat de microlentile situate deasupra pixelilor, în timp ce softul procesează modalitatea de afişare.
Rezultatul pare a fi spectaculos conform declaraţiilor celor care au avut ocazia să vadă tehnologia în funcţiune la una din expoziţiile de prezentare. Sunt admirabile atât calitatea imaginii, cât şi efectul 3D şi nu în ultimul rând unghiul de vizionare destul de larg. Asta este important deoarece mai existau ecrane 3D fără ochelari, care însă necesitau poziţionarea spectatorului într-un punct anume, ceea ce limita numărul de spectatori care puteau urmări împreună emisiunea.
Vizionarea conţinutului 3D fără ochelarii specifici este mai naturală, mai puţin sau deloc obositoare. Totodată ne scapă de neplăcerile curente care vin odată cu televizoarele 3D: purtarea ochelarilor şi, în cazul celor activi, autonomia limitată a acestora, respectiv necesitatea reîncărcării bateriilor.
În plus aparatul mai dispune de un modul de conversie a imaginilor Full-HD 2k în imagini UHD 4k şi a imaginilor 2D, respectiv a celor 3D stereoscopic în imagini 3D pentru noul format. Am ceva îndoieli privind fidelitatea conversiei unei imagini 2D în 3D deoarece nu cred că este posibilă reproducerea distanţelor originale dintre obiecte. Dar s-ar putea să fie posibilă crearea unei imagini pseudo-tridimensionale satisfăcătoare.
Cât priveşte conversia din 2k în 4k, aici nu am nici un fel de dubii. Orice algoritm de interpolare ar aplica, imaginea obţinută nu va fi niciodată la fel de clară ca o imagine filmată de la început la rezoluţia de 4k sau chiar mai mare. Practic nu face altceva decât să întindă imaginea pe un ecran mai mare.
Tehnologia dezvoltată de Stream TV Networks nu se limitează la ecranele televizoarelor. Compania are în vedere orice aparat care are un sistem de afişare, începând cu telefoanele, tabletele, calculatoarele, până la aplicaţii specifice.
Din păcate urmărind de ceva vreme evoluţia companiei, tare mi-e teamă că nu vom mai auzi de ea până la viitoarea expoziţie de anvergură, fie în toamnă la IFA, fie în ianuarie anul viitor cu ocazia Consumer Electronics Show 2015. Încă nu am auzit nici o dată estimativă a începerii producţiei de serie.
Pentru a fi la curent cu noutăţile, urmăriţi siteul companiei Stream TV Networks sau pagina dedicată tehnologiei Ultra-D.