Cântarul de bucătărie
Dozarea precisă a ingredientelor este un factor esenţial pentru reuşita reţetelor, motiv pentru care cântarul de bucătărie este o prezenţă indispensabilă în bucătăriile europene. În SUA se preferă folosirea cănilor gradate, mai puţin precise dar mai uşor de folosit când reţetele sunt exprimate în unităţi de măsură imperiale englezeşti. În Europa cantităţile de regulă sunt exprimate în sistemul metric, motiv pentru care folosirea cântarelor de bucătărie este foarte practică.
În continuare vom trece în revistă detaliile de care trebuie să ţinem cont la alegerea celui mai bun cântar de bucătărie, care să răspundă cel mai bine nevoilor personale:
- Cântar mecanic sau electronic?
- Formatul cântarelor de bucătărie
- Capacitate maximă şi diviziune cântărire (precizie)
- Sursa de alimentare
- Montaj
- Funcţiile de bază ale cântarelor de bucătărie
- Funcţii suplimentare
- Bine de ştiut
Cântar mecanic sau electronic?
Care cântar de bucătărie este mai bun şi de ce? În ultimi ani cântarele de bucătărie digitale s-au impus în faţa celor tradiţionale, mecanice. Avantajele cântarelor electronice sunt numeroase, de la spaţiul ocupat şi uşurinţa utilizării lor până la precizia superioară comparativ cu cele mecanice, în special când este vorba despre cantităţi mici. Pentru a nu lungi prea mult articolul de faţă, am tratat separat avantajele şi dezavantajele cântarelor mecanice comparativ cu cele electronice.
Dincolo de funcţia de bază cântarele de bucătărie digitale vin cu o serie de funcţii suplimentare, unele extinzându-i posibilităţile ca şi cântar, altele transformându-l într-un aparat multifuncţional, util şi în afara momentelor în care avem ceva de cântărit. În cele ce urmează trecem în revistă aceste funcţii şi dotări, pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză cel mai bun cântar de bucătărie pentru nevoile personale.
Formatul cântarelor de bucătărie
Datorită senzorului de greutate de mici dimensiuni, forma constructivă a cântarelor electronice este bine adaptată destinaţiei lor, spre deosebire de rigiditatea standard a vechilor cântare mecanice. Formatele cele mai întâlnite sunt:
- cu platformă plată – potrivit pentru solide, dar putem pune pe el un vas pentru pulberi sau lichide. Exemple, majoritatea modelelor de pe eMag, Flanco, Adevărul Shop.
- cu bol – cântarul include şi un vas propriu, perfect integrat. Câteva exemple: Beurer KS53, Tristar KW-2436 (inox), Zelmer 34Z051.
- cană gradată – cu afişajul şi comenzile integrate în mâner, practic dacă cântărim frecvent lichide. Exemplu: Beurer KS41.
- lingură – pentru măsurarea cantităţilor mici la un nivel de precizie superior celorlalte cântare. Exemplu: Precise.
Capacitate maximă şi diviziune cântărire (precizie)
Marea majoritate a cântarelor de bucătărie au o capacitate de 3 sau 5 kg. Un număr mai redus de modele au capacitatea maximă de 10 sau chiar 20 kg (Beurer KS69, 20 kg şi suprafaţă pe care putem scrie cu creta). Excepţie lingurile-cântar, care au capacităţi de până la 300 sau 500 grame.
Diviziunea de cântărire este de 1 gram în cazul tuturor cântarelor de bucătărie. Asta însemnând că nu poate cântări greutăţi de sub un gram şi nu poate afişa diferenţe mai mici de un gram.
Dacă avem nevoie de precizie mai mare, de zecimi de gram, putem folosi o linguriţă-cântar. Pentru precizie extrem de mare, de sutimi de gram sau chiar miimi de gram (miligrame), se folosesc cântarele de bijutier. Acestea sunt aparate mici, compacte, de buzunar şi se împart la rândul lor în 3 clase de precizie:
Diviziune cântărire | Capacitate maximă | Exemple |
---|---|---|
0,1 grame | 500-1000 grame | unu, doi |
0,01 grame | 100-500 grame | unu, doi |
0,001 grame | 10-30 grame | unu, doi |
Cântarele de bijutier cu precizie de miimi de gram au de regulă un capac transparent care acoperă platanul şi produsul cântărit. Este un lucru necesar deoarece la nivelul acesta de precizie, curenţii de aer din încăpere pot influenţa greutatea afişată. Ce-i drept, în bucătărie nu vom avea nevoie de asemenea grad de precizie, dar este bine de ştiut.
Sursa de alimentare
Alimentarea cântarelor de bucătărie este asigurată de baterii, însă formatul acestora diferă de la un cântar la altul. Cele mai frecvente variante sunt:
- baterie litiu 3V CR2032 – mici, compacte, dar mai scumpe, mai greu de găsit şi cu o autonomie mai scăzută
- baterie de 9V tip 6F22 – uşor de găsit, dar mai scumpe şi de capacitate mică
- 2, 3 sau 4 baterii AAA de 1,5V (numite şi R3) – ieftine, foarte uşor de găsit în magazine
- 2, 3 sau 4 baterii AA de 1,5V (numite şi R6) – mai mari decât cele precedente dar la fel de ieftine şi de uşor de găsit. Acestea au cea mai mare capacitate energetică şi deci oferă cea mai mare autonomie de funcţionare.
Dacă suntem într-o localitate mai slab aprovizionată (de exemplu la sat) ar fi preferabil să alegem un cântar alimentat cu baterii mici rotunde, AA sau AAA, cele mai uşor de găsit (sunt folosite şi de telecomenzile TV).
Există şi modele de cântare electronice care nu folosesc deloc baterii, fiind cu alimentare solară. Pentru a funcţiona, acestea au nevoie de un grad de iluminare de minim 100 de lucşi. Într-o bucătărie normal luminată avem în jur de 700 de lucşi, iar cântarele de bucătărie solare pot funcţiona perfect. De exemplu Beurer KS39.
Montaj
Majoritatea cântarelor de bucătărie sunt aparate mobile sau portabile pe care le putem muta oricând oriunde şi depozita în orice poziţie. Există însă şi două excepţii:
- cântare încorporabile. Într-o bucătărie cu electrocasnice încorporabile, nu-i frumos ca prezenţa unui simplu cântar să rupă armonia ansamblului. Pentru aceasta există şi modele de cântare de bucătărie încorporabile. De exemplu Miele CS 1418 WA Combiset, un cântar încorporabil cu suprafaţa tip placă vitroceramică. Miele este o marcă premium care nu cred că mai are nevoie de prezentare.
- cântarele de perete se montează, evident, pe perete. Sunt rabatabile şi au avantajul de a fi mereu la îndemână, fără a ocupa spaţiu pe masa de lucru. De exemplu Beurer KS52.
Funcţiile de bază ale cântarelor de bucătărie
- TARA (sau TARE) este de departe cea mai importantă funcţie a cântarului digital. Termenul vine din arabă şi înseamnă „a scădea”. Permite aducerea la zero ori de câte ori este necesar. De exemplu, punem pe platanul cântarului vasul în care vom adăuga ingredientele. Cântarul indică greutatea vasului. Apăsăm TARA şi afişajul va reveni la zero, ignorând greutatea proprie a vasului. Adăugăm primul ingredient, iar cântarul va indica greutatea sa. Apăsăm TARA şi afişajul revine din nou la zero, pentru adăugarea cantităţii necesare din al doilea ingredient. Şi aşa mai departe. Prin aducerea succesivă la zero, putem cântări ingredientele adăugate fără a fi nevoie de calcule mintale complicate, ca în cazul cântarelor mecanice.
- oprire automată, în vederea economisirii bateriei. Este o funcţie utilă pentru când uităm să apăsăm butonul de oprire/pornire. Când cântarul digital este oprit, ecranul ori va fi stins, ori va afişa ora sau alte date utile, fiind însă deconectată alimentarea mecanismului de cântărire. Pe funcţia ceas consumul este neglijabil.
- indicator de suprasolicitare sau de supraîncărcare, ne avertizează dacă greutatea pusă spre cântărire este mai mare decât capacitatea maximă admisă.
- SUM este o funcţie specifică cântarelor-lingură, dar poate fi întâlnită şi la alte modele. Datorită limitei mici a greutăţii maxime, de numai 300 grame, este mai complicat să cântărim cantităţi mai mari, fiind necesar să adunăm mintal mai multe tranşe până la obţinerea greutăţii totale dorite. Funcţia SUM ne vine în ajutor în acest caz. După cântărire apăsăm scurt butonul pentru activarea funcţiei cumulative (pe ecran va apărea simbolul SUM). La următoarea cântărire greutatea va fi afişată pe ecran, iar la o nouă apăsare a tastei SUM se va cumula cu cea memorată anterior. Dacă este necesar, putem repeta operaţia de mai multe ori. Practic funcţia SUM est inversul TARE, în loc să scadă greutatea curentă, o adună. Valoarea maximă a greutăţii cumulate este de 3000 grame. La final pentru a revenit la zero golim lingura şi apăsăm butonul TARE.
- HOLD este o altă specifică cântarelor-lingură. Dacă este apăsat scurt, are reţine valoarea afişată. Chiar dacă veţi îndepărta alimentele, condimentele etc., ecranul va arăta greutatea memorată. Apăsaţi din nou tasta „HOLD” pentru a reveni la modul normal de cântărire sau aşteptaţi 10 secunde până când ecranul va reveni automat la modul normal.
Funcţii suplimentare
Cântarul de bucătărie nu-l folosim mai mult de câteva minute pe zi. Pentru ca în restul timpului să nu ocupe spaţiul degeaba, producătorii s-au gândit să le ofere o utilitate secundară. Afişajul există, partea electronică la fel, adăugând doar câteva linii de soft putem obţine de exemplu un ceas. Sau altele, uneori cu dotări suplimentare şi pe partea de hardware.
Să vedem cele mai întâlnite funcţii suplimentare ale cântarelor de bucătărie:
- ceas – utilitatea este evidentă, ceasul fiind aproape indispensabil în bucătărie
- timer, alarmă, temporizator, cronometru – aceeaşi funcţie, prezentată sub denumiri diferite de la un producător la altul. Este vorba despre un cronometru invers. De exemplu trebuie să fierbem ceva pentru un timp de 5 minute? Fixăm timerul la 5 minute şi începe numărătoarea inversă. Când ajunge la zero, sună alarma.
- senzori fără atingere – poate fi util dacă avem mâinile mânjite şi nu putem atinge cântarul. Însă pe de altă parte există riscul de a acţiona comenzile cântarului şi neintenţionat, dacă întâmplător ne-am trecut mâna prin faţa senzorilor. Exemplu: Lakeland, de pe Amazon UK.
- staţie meteo – unele modele afişează numai temperatura din bucătărie, altele au încorporată o staţie meteo completă, care afişează temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică (toate acestea separat pentru interior şi exterior), ora exactă, data, fazele lunii, starea vremii, eventual şi un calendar cu luna în curs. Nu toate cântarele cu staţii meteo au toate funcţiile enumerate, prezenţa lor variază de la un producător la altul. Exemplu: Beurer KS80.
- analizator parametri nutriţionali ai alimentelor – respectiv calculator de calorii, procente proteine, carbohidraţi, sare, fibre, colesterol, grăsimi, kilocalorii, kilojoules, cu funcţii de memorare. Dacă ţinem o dietă şi urmărim cu atenţie consumul caloric, aceste cântare de bucătărie ne pot fi de ajutor. S-ar putea ca unii să prefere totuşi pixul şi hârtia, decât să-şi bată capul cu instrucţiunile de folosire ale unui asemenea cântar. O utilitate aparte poate avea pentru cei diabetici sau cu alte restricţii alimentare de natură medicală. Exemple: Beurer DS81, Zelmer KS1700 şi Beurer DS61.
- multimedia – da, nici cântarele de bucătărie nu au scăpat de nebunia multimedia. Funcţia se poate referi de la un simplu dock station pentru iPod sau iPhone, un player audio, până la unul video, ramă foto digitală, eventual chiar un mic televizor. Atât de mic încât utilitatea sa este discutabilă.
Bine de ştiut
Dacă cântarul de bucătărie nu are indicator privind starea bateriei şi constataţi disfuncţionalităţi, respectiv afişarea unor cifre aleatoare în locul greutăţii, este posibil să fie din cauza bateriilor descărcate, fiind necesară înlocuirea lor.
La unele modele de cântare digitale cu butoane de tip senzor prin atingere este posibil ca acestea să nu reacţioneze dacă le atingeţi cu degetele pline de făină sau mânjite cu ulei.
În cazul în care cântarul nu sesizează adăugarea unor cantităţi mici, de 1-2 grame de produs, apăsaţi uşor cu degetul pe suprafaţa lui. La revenire va indica greutatea actualizată cu acele grame.
Actualizat în: 05/06/2015