Maşina de spălat rufe
Maşina de spălat rufe este, după frigider, una dintre cele mai importante aparate electrocasnice dintr-o gospodărie. Primele maşini de spălat rufe au apărut cu aproximativ 200 de ani în urmă, iar de atunci au evoluat enorm de mult şi continuă să evolueze şi în continuare. Dintre toate electrocasnicele, maşinile de spălat rufe au beneficiat cel mai mult de evoluţia tehnologică, foarte multe inovaţii găsindu-şi aplicaţie practică în funcţionarea lor.
Deşi în ziua de astăzi sunt foarte complexe din punct de vedere funcţional şi constructiv, acest lucru nu neapărat îngreunează alegerea celei mai bune maşini de spălat rufe în funcţie de nevoile personale. În linii mari toate spală bine, multe storc bine şi unele chiar şi usucă hainele bine. Bine şi economic. De aceea la cumpărare nu se pune problema cum să alegem cea mai bună maşină de spălat rufe, ci cea mai potrivită nevoilor personale.
În continuare vom detalia cele mai importante criterii de care trebuie să ţinem cont la alegerea unei maşini de spălat rufe:
- Încărcare frontală sau verticală
- Dimensiuni. Maşini de spălat normale, slim, mici şi compacte
- Capacitatea de spălare
- Programele maşinii de spălat rufe
- Viteza de centrifugare
- Maşini de spălat cu uscător sau fără?
- Eficienţa energetică
- Nivelul de zgomot
- Cuvă de plastic sau de inox?
- Maşini de spălat rufe smart, conectate la internet
- Alte caracteristici tehnice
- Cele mai bune maşini de spălat rufe
- Montare şi întreţinere
1. Maşini de spălat cu încărcare frontală sau verticală
Din punct de vedere constructiv sunt două tipuri de maşini de spălat rufe: cu încărcare frontală, printr-un hublou aflat în faţă sau cu încărcare verticală, prin deschiderea unei trape de acces de pe capacul superior al aparatului. Fiecare variantă are avantaje şi dezavantaje specifice, de care trebuie să ţinem cont la alegere.
Maşina de spălat rufe cu încărcare frontală
Avantaje:
- acces uşor pentru orice persoană, indiferent de înălţimea ei
- deschiderea mare asigură o utilizare comodă chiar şi cu textile voluminoase, în special la unele modele noi cu hublou de mari dimensiuni
- hublou transparent, care ne permite să vedem ce se întâmplă în interior
- deasupra maşinii de spălat putem pune o maşină de uscat rufe, un dulap etc.
Dezavantaje:
- ocupă de regulă mai mult spaţiu, fiind mai mari pe adâncime
- necesită existenţa unui spaţiu suficient de mare pentru a deschide hubloul şi a putea sta pup în faţa maşinii de spălat rufe
- hubloul de sticlă se poate zgâria în timp sau chiar sparge. Sunt rare incidentele de acest tip, dar se întâmplă.
- garnitura de etanşare a hubloului poate şi ea o sursă de probleme în timp
- dacă avem animale de casă sau copii mici, înaintea pornirii maşinii de spălat este obligatoriu să verificăm ca aceştia să nu se fi strecurat în interiorul ei
Maşina de spălat rufe cu încărcare verticală
Avantaje:
- format mai compact, la aceeaşi capacitate ocupă mai puţin loc decât o maşină de spălat cu încărcare frontală
- accesul din picioare reduce spaţiul necesar în jurul maşinii
- prinderea tamburului în două puncte teoretic asigură o mai bună rezistenţă decât fixarea într-un singur punct de la maşinile de spălat cu încărcare frontală, permiţând viteze de centrifugare mai mari la stoarcere. În practică ambele sunt fiabile.
Dezavantaje:
- pentru persoanele mai mici de statură poate fi dificilă scoaterea rufelor de pe fundul tamburului maşinii de spălat
- în funcţie de model, gura de acces în interior poate fi mai mică decât a unor maşini cu încărcare frontală
- lipsa posibilităţii de a vedea ce se petrece în interior în timpul funcţionării
- trapa de acces aflată pe capacul maşinii de spălat împiedică folosirea spaţiului de deasupra pentru amplasarea altor obiecte
2. Dimensiuni. Maşini de spălat normale, slim, mici şi compacte
Dimensiunile maşinii de spălat rufe sunt un factor decisiv pentru majoritatea românilor, spaţiul avut la dispoziţie fiind de multe ori critic la cumpărare. După dimensiuni, maşinile de spălat rufe pot fi împărţite în 4 categorii:
Maşini de spălat rufe cu încărcare verticală
Acestea au, în marea lor majoritate următoarele dimensiuni:
- înălţime 90 cm
- lăţime 40 cm
- adâncime 60 cm
Câteva modele au înălţimea de 85 cm, 88,5 cm sau 89 cm, respectiv adâncimea de 59,5 cm sau 65 cm. La prima vedere o diferenţă de 0,5 cm nu pare importantă, cel puţin nu până în clipa în care exact atât ne lipseşte pentru a încăpea maşina de spălat rufe în locul disponibil. De aceea trebuie mare atenţie la măsurarea spaţiului şi la alegerea maşinii. Vedeţi exemple din ofertele eMag şi Flanco.
Maşini de spălat rufe normale cu încărcare frontală
Dimensiunile de bază ale acestei categorii de maşini de spălat rufe sunt:
- înălţime 85 cm (rareori 84 cm, cele încorporabile 82 cm)
- lăţime 60 cm (uneori 59,5 cm)
- adâncime 60 cm (câteva modele au 55 cm, altele 63,6 cm)
Vedeţi oferta eMag şi Flanco.
Maşini de spălat rufe slim (subţiri) cu încărcare frontală
Maşinile de spălat din această categorie sunt identice cu cele anterioare, cu excepţia adâncimii lor, care este de regulă de 40 cm. La câteva modele ultrasubţiri (ultraslim) adâncimea coboară până la numai 32-33 cm. Altele pot fi mai groase, până la 47 cm. Cea mai mică (subţire) maşină de spălat slim este Indesit IWUD41051C, cu adâncimea de numai 32,3 cm.
Maşini de spălat mici, compacte, cu încărcare frontală
O categorie mai nouă de maşini de spălat rufe cu dimensiuni semnificativ mai mici decât cele normale, respectiv:
- înălţime 69-70 cm
- lăţime 51 cm
- adâncime 44-47 cm
Cu puţin noroc o maşină de spălat rufe compactă poate încăpea sub chiuveta din baie. Depinde foarte mult de dimensiunile chiuvetei şi spaţiul disponibil sub ea (atenţie şi la ţevi). Exemple: maşinile de spălat din gama Candy Aqua.
Cea mai mică maşină de spălat rufe este Daewoo Mini, atât de mică încât se poate agăţa pe perete. Din păcate nu se comercializează în România, dar poate fi procurată din alte ţări europene.
3. Capacitatea de spălare
Capacitatea maşinii de spălat rufe a evoluat mult în ultimii ani. Prin reproiectarea ingenioasă a componentelor interne, a putut fi crescut volumul cuvei şi a tamburului fără ca prin aceasta să crească dimensiunile exterioare ale maşinii de spălat. În magazinele de electrocasnice găsim o gamă largă de maşini de spălat rufe, cu capacităţi de la 4 kg până la 12 kg.
Indiferent de capacitatea maşinii de spălat rufe, este un plus existenţa unui senzor de greutate. Acesta cântăreşte cantitatea de rufe din cuvă şi ajustează automat programul de spălare pentru rezultate optime.
Cele mai mari maşini de spălat rufe din punct de vedere al capacităţii disponibile la noi sunt Samsung Blue Crystal WW12H8400EW şi Samsung Eco Bubble WF1124XAC ambele putând spăla până la 12 kg de rufe odată, dar mai sunt o mulţime de alte modele cu capacităţi apropriate.
Legat de capacitatea maşinii de spălat rufe trebuie să cunoaştem două lucruri.
Primul este faptul că doar o mică parte a programelor de spălare permit folosirea maşinii la capacitate maximă. Celelalte permit încărcarea doar la jumătate sau chiar mai puţin, un sfert din capacitatea totală. Nivelurile de încărcare maximă sunt:
- 100% pentru bumbac
- 50% hăinuţe copii
- sub 50%: sintetice, mixt, rufe de culoare închisă, denim, prosoape, perdele
- 25%: lână, ţesături delicate, mătase, haine impermeabile, articole sport, aşternuturi, ţesături pufoase, program spălare manuală
Al doilea lucru este că, conform instrucţiunilor de pe etichetă, la spălare hainele se grupează cu unele din acelaşi material şi aceeaşi culoare. Câţi dintre noi avem de exemplu 12 kg de haine verzi de bumbac?
Capacitatea maşinii de spălat rufe contează, dar nu neapărat trebuie să fie una mare, ci una potrivită nevoilor fiecărei familii. Dacă maşina de spălat va fi încărcată sub capacitatea sa, ea va fi mai puţin eficientă şi este posibil să spele mai prost.
4. Programele maşinii de spălat rufe
Cele mai des întâlnite programe de spălare sunt, în ordine alfabetică, următoarele:
- bumbac
- cămăşi, bluze
- clătire, apretare, centrifugare
- creare program favorit
- culori închise, denim, jeans
- curăţare cuvă maşină
- delicate, mătase
- eliminare păr animale (prin adăugarea unor etape de prespălare şi clătire suplimentare la ciclul programelor normale)
- extra-clătire, program antialergic
- haine colorate
- hăinuţe copii
- impermeabile
- încălţăminte
- încărcare la jumătate
- lână
- mixt (încărcare mixtă formată din bumbac şi sintetice)
- outdoor
- perdele
- prespălare
- programare pornire întârziată
- sintetice
- spălare manuală
- spălare cu aburi
- spălare intensă
- spălare cu apă rece
- spălare rapidă (de exemplu 15 minute)
- sport (îmbrăcăminte sport, reîmprospătare haine scoase de la păstrare)
- ţesături voluminoase (geci cu puf, perne, pilote cu puf)
- uşor de călcat, anti-sifonare
Denumirile pot diferi de la un producător la altul, uneori fiind presărate cu cuvinte în limba engleză. În prezentarea maşinii de spălat rufe unele din lista de mai sus pot fi trecute ca programe, altele ca funcţii, lucru care nu contează.
Programul de spălare cu aburi nu are efecte vizibil superioare celor normale la eliminarea petelor, prin urmare prezenţa sa în dotarea maşinii este un plus, dar nu un criteriu eliminatoriu la cumpărare. Programul cu abur nu se poate folosi la articolele de îmbrăcăminte din plastic, metal, lemn sau la articolele care, conform etichetei, nu sunt potrivite pentru uscarea la uscător cu tambur rotativ.
Practic orice maşină de spălat rufe veţi alege, va avea toate programele necesare în viaţa de zi cu zi. Merită să dedicaţi mai multă atenţie programelor doar dacă aveţi anumite nevoi speciale.
5. Viteza de centrifugare
Viteza de centrifugare, exprimată în rotaţii pe minut (rpm) determină cât de bine sunt stoarse rufele după spălare. Maşinile de spălat rufe au, în funcţie de model, viteza maximă de centrifugare între 400 şi 1600 rpm. La 400 rpm rufele vor fi doar puţin stoarse. Pentru o stoarcere foarte bună, este necesar ca viteza de centrifugare a maşinii de spălat să fie ce cel puţin 1000-1200 rpm. Viteza de centrifugare va depinde şi de programul de spălare ales, nu toate materialele permiţând viteze mari de stoarcere.
6. Maşini de spălat cu uscător sau fără?
Cumpărarea unei maşini de spălat cu uscător poate fi de un real ajutor celor care nu au loc pentru întins rufele la uscat sau pentru un uscător de rufe independent. Este bine de ştiut că la majoritatea maşinilor de spălat cu uscător capacitatea de uscare este mai mică decât capacitatea de spălare, fiind situată undeva între jumătate şi trei sfert.
Uscătoarele au la rândul lor propriile programe de uscare. De reţinut că dacă selectăm uscare totală, hainele pot ieşi destul de sifonate. Putem însă alege uscare pentru călcat, caz în care umiditatea hainelor va fi exact la nivelul optim pentru a fi călcate cu uşurinţă.
Nu se va folosi un program de uscare pentru următoarele tipuri de rufe:
- articole foarte delicate
- articole din lână şi mătase
- articole de îmbrăcăminte cu accesorii metalice
- perdele sintetice, dresuri de nailon
- plăpumi, huse de pat, pilote, hanorace, saci de dormit
- ţesături cu reziduuri de fixativ, acetonă sau similar
- haine ce conţin burete, cauciuc poros (spumă) sau alte materiale similare
7. Eficienţa energetică
În ceea ce priveşte consumul de apă şi electricitate, maşinile de spălat rufe au evoluat enorm în ultimii 10 ani. Cei drept, cu un efect secundar: creşterea duratei programelor de spălare. Pentru un ciclu de spălare, consumul de electricitate este între 0,1 şi 2,5 kw, iar cel de apă între 25-70 litri. Aceste valori depind programul de spălare ales.
Cele mai eficiente maşini de spălat rufe de pe piaţa românească de electrocasnice sunt AEG L98699FLE2 şi AEG L88689FL2, ambele la clasa de eficienţă energetică clasa A+++++. Acestea sunt urmate de două modele de la Gorenje, din clasa A++++.
8. Nivelul de zgomot al maşinii de spălat rufe
Pentru început este foarte important să reţinem că pentru a avea un nivel de zgomot cât mai redus, este obligatoriu ca maşina de spălat rufe să fie montată perfect plan. Aceasta se realizează prin reglarea celor patru picioruşe ale maşini, verificând înclinarea cu un poloboc.
Nivelul de zgomot al maşinii de spălat are două componente distincte:
- nivel de zgomot la centrifugare: 71-81 dB(A)
- nivel de zgomot la spălare: 46-63 dB(A)
De regulă nivelul zgomotului este cu atât mai mic, cu cât maşina de spălat este mai de calitate şi implicit mai scumpă. Sursele zgomotului sunt multiple, iar măsurile de reducere încep de la o proiectare mai atentă, utilizarea unor materiale de calitate, izolare fonică şi merg până la sisteme active de reducere a vibraţiilor. Toate acestea costă, de aceea nu ne putem aştepta de la o maşină de spălat ieftină să fie şi silenţioasă. Putem însă ocoli zgomotul mai mare al maşinilor mai slabe prin programarea ciclului de spălare la ore la care nu suntem acasă.
Apariţia unor zgomote anormale în timpul funcţionării maşinii de regulă semnalează o problemă. Pentru detalii, vedeţi acest ghid de recunoaştere a sursei zgomotelor maşinii de spălat rufe.
9. Cuvă de plastic sau de inox?
Marea majoritate a maşinilor de spălat rufe au cuve din material plastic, prin urmare nu sunt prea multe de spus despre acest aspect. Singurele maşini cu cuve din inox sunt cele din categoria premium, ca de exemplu Miele. Producătorul german nu face compromisuri privind materialele utilizare, aceasta fiind şi motivul pentru care maşinile de spălat Miele funcţionează perfect chiar şi câteva zeci de ani.
Cuvele de plastic la rândul lor pot fi dintr-o mulţime de materiale: carboran, carbotech, duraprop, silitech, poliplex, polipropilenă, poliplex, protex, polinox (material compozit cu fibră de sticlă şi fibră de carbon). Producătorii susţin că acestea ar fi mai bune decât cuvele din inox datorită faptului că plasticul este izolator termic şi păstrează mai bine căldura în interior, economisind energie. Ceea ce omit să spună este că la maşinile de spălat rufe cu cuvă de inox, cuva este izolată termic şi păstrează căldura chiar mai bine decât cuvele de material plastic.
10. Maşini de spălat rufe smart, conectate la internet
În ultimii ani au apărut maşinile de spălat rufe smart (inteligente), conectate wireless la internet şi care comunică cu smartphone-ul proprietarului. Pot accepta comenzi trimise de la distanţă de pe smartphone sau tabletă şi pot comunica stadiul de execuţie al ciclului de spălare, respectiv ne pot notifica încheierea lui. Sunt funcţii care pentru unii pot fi utile, pentru alţii mai puţin.
Unele maşini de spălat şi maşini de uscat rufe (de exemplu de la Miele) dispun de o mufă USB prin care se pot încărca programe noi fără conectarea directă a maşinii la internet. Astfel putem beneficia de actualizări ale softului de comandă a maşinii fără a ne face griji de eventuali viruşi, hackeri sau alte riscuri cibernetice posibile în cazul aparatelor conectate la internet.
11. Alte caracteristici tehnice
În cele ce urmează, trecem în revistă alte caracteristici ale maşinilor de spălat rufe, a căror importanţă depinde de nevoile fiecăruia:
- posibilitatea de a opta între detergent solid, sub formă de pudră, sau detergent lichid
- hubloul reversibil la maşinile de spălat cu încărcare frontală poate fi util unora dintre noi, pentru o mai bună integrare în spaţiul disponibil
- diametrul hubloului poate fi un factor important dacă spălăm frecvent articole de mari dimensiuni
- blocare acces copii. Un ciclu de spălare poate dura câteva ore. Dacă avem copii mici în casă, este de dorit să putem dezactiva comenzile maşinii de spălat până termina.
- senzori de murdărie sau de clătire pentru obţinerea unor rezultate optime. Se pot ascunde sub diverse denumiri pompoase.
- sertar detergent cu autocurăţare. Orice componentă a maşinii de spălat care se curăţă singură este o grijă în minus pentru utilizator.
- tamburul cu iluminare interioară LED este o noutate mai recentă
- programator mecanic sau electronic. Programatorul mecanic este mai simplu de utilizat, în special de către persoanele mai atehnice. Programatoarele electronice pot oferi o varietate mult mai mare de opţiuni utilizatorilor.
- direct drive este o tehnologie care elimină elementele de transmisie, axul motorului fiind în prelungirea axului tamburului. Teoretic reduce vibraţiile şi deci zgomotul. Practic orice maşină bună are un nivel redus al zgomotului, este mai puţin important prin ce măsuri se realizează acest lucru.
- motor inverter (sau motor tip invertor) este un motor fără perii, ceea ce înseamnă uzură şi vibraţii mai reduse
12. Cele mai bune maşini de spălat rufe
De departe cele mai bune maşini de spălat rufe sunt cele fabricate de Miele, o companie germană renumită pentru lipsa de compromis când este vorba de calitate. O maşină de spălat Miele are o greutate de aproximativ 100 kg, în timp ce maşinile mărcilor ieftine sunt undeva pe la jumătate din această greutate. Este un indicator care spune multe despre materialele utilizate şi soliditatea construcţiei.
În România maşinile de spălat rufe Miele se găsesc de cumpărat la eMag. Sunt bineînţeles mai scumpe, dar îşi merită din plin fiecare leu.
Câteva cuvinte despre montare şi întreţinere
- Un filtru magnetic anticalcar montat pe alimentarea cu apă a maşinii de spălat rufe ne va scăpa de poate cea mai importantă ameninţare la adresa maşinii de spălat rufe şi ne va economisi banii pe care i-am da în mod regulat pe produse de eliminare a calcarului. Costă câteva zeci de lei şi poate fi cumpărat din magazinele de instalaţii sanitare.
- Pentru protecţia componentelor mecanice ale maşinii de spălat rufe este indicată montarea pe alimentarea cu apă a unui filtru Y pentru reţinerea particulelor de nisip sau a altor impurităţi mecanice care adesea vin pe ţeava de apă.
- Dezinfectarea maşinii de spălat rufe şi eliminarea calcarului depus se pot realiza foarte ieftin şi simplu prin rularea în gol a unui ciclu de spălare fierbinte, fără detergent, după ce am adăugat în cuvă două ceşti de oţet alb.
- La fel se elimină mirosurile din maşina de spălat, dar în loc de oţet vom folosi 100 grame de bicarbonat de sodiu, pe care îl turnăm în compartimentul pentru detergent.
- După folosire este bine să lăsăm deschis hubloul maşinii de spălat rufe pentru a permite uscarea cuvei şi a împiedica astfel apariţia unor mirosuri neplăcute.
- Pentru buna funcţionare a maşinii de spălat rufe, presiunea de alimentare cu apă trebuie să se încadreze între limitele de minim 0,5 bar (0,05 MPa) şi maxim 8 bar (0,8 MPa).
Actualizat în: 20/10/2015